Ruslands regering sender et forskningsskib til Arktis for at underbygge landets krav på det værdifulde område, som blandt andre også Danmark hævder sin ret til.

Et stort regeringsprojekt. Sådan beskriver Rusland selv den mission, som forskningsskibet Akademik Fyodorov er sendt til det arktiske område for at udføre. Det skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Missionen skal vare 75 dage, og den overordnede opgave er ifølge skibets ejer, det arktiske og antarktiske forskningsinstitut i Rusland, at klarlægge grænserne for den russiske kontinentalsokkel.

Området ved den undersøiske bjergkæde Lomonosov-ryggen er omstridt. Både Danmark og Canada hævder ligesom Rusland at være de retmæssige ejere af de værdifulde naturressourcer i det internationale farvand.

- Der kræves flere og flere underbyggede dokumenter og ubestridelig forskningsdata af os, siger den russiske minister for naturressourcer, Juri Trutnev, med henvisning til FN's internationale havretskommission.

FN skal modtage landenes ansøgninger om krav på området i 2013, mens Danmark senest året efter skal overbevise kommissionen om, at Lomonosov-ryggen er forbundet til Grønland.

- Vi vil gennemføre vores undersøgelser og aflevere ansøgningen i 2013, som vi skal, fastslår Juri Trutnev.

Hvis undersøgelserne bærer frugt, vil Rusland få kontrollen med områder på størrelse med hele Vesteuropa.

De russiske aktiviteter og krav på Arktis har siden 2001 skabt internationalt postyr. Tilbage i 2007 plantede Rusland ved hjælp af en ubåd det russiske flag på Lomonosov-ryggen.

Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, har tidligere udtalt, at det arktiske område er strategisk vigtigt for Rusland, der bør sikre sine nationale interesser i fremtiden.

Ud over Rusland, Canada og Danmark ønsker stormagter som USA og Kina at få deres del af Arktis og områdets potentielt store forekomster af eftertragtede råstoffer som olie og naturgas.

Ifølge amerikanske geologer gemmer omkring 13 procent af verdens oliereserver sig i 25 arktiske regioner, mens andelen af verdens uopdagede naturgasforekomster løber op i 30 procent.

/ritzau/