Kampen mod global opvarmning og kampen mod terror er tæt forbundet, siger den franske præsident under åbningen af COP21. Vi skylder vores børn at efterlade dem en verden fri for terror og naturkatastrofer, lyder det.

FRANKRIG: Kampen mod global opvarmning og kampen mod terrorisme kan ikke adskilles. Det fastslår den franske præsident, Francois Hollande, under åbningen af FNs klimatopmøde, COP21, i Paris mandag.

»Det er to store globale udfordringer, som vi er nødt til at tage op, fordi vi skylder vores børn at efterlade dem en verden fri for terror og en planet beskyttet mod naturkatastrofer,« siger Hollande ifølge Reuters.

Udtalelsen kommer godt to uger efter, at den franske hovedstad blev angrebet af terrorister, og 130 mennesker blev dræbt.

Af samme grund er det intet mindre end verdensfreden, der er på spil i klimaforhandlingerne, vurderer Hollande, som i samme åndedrag advarer om, at en vag aftale ikke vil være nok.

»Hvis vi skal løse klimakrisen, er god vilje og hensigtserklæringer ikke nok,« siger han og tilføjer, at »menneskehedens fremtid hviler på skuldrene« på de stats- og regeringsledere, der er samlet til klimatopmøde i Paris.

Frem til 11. december skal lederne fra 147 lande forsøge at blive enige om en international klimaaftale, der aldrig kom i stand ved COP15 i København for seks år siden.

Denne gang er der dog en større tro på, at det vil lykkes at lande en aftale, skriver Reuters. Ikke mindst fordi, at USA og Kina - verdens to største udledere af kulstof - i langt højere grad er indstillet på en aftale, der forpligter både rige og udviklingslande til at gøre en indsats, end de var for seks år siden.

Yderligere har 175 lande, der repræsenterer omkring 90 procent af den globale udledning, forud for klimatopmødet indvilget i at reducere udledningen af klimagasser samt at arbejde for at holde temperaturstigningen på højst to grader celsius sammenlignet med før industrialiseringen.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger under åbningen mandag, at USA påtager sig ansvaret for at hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer.

»Som leder af verdens største økonomi og den næststørste udleder af drivhusgasser anerkender USA ikke kun vores rolle i at skabe problemet, vi omfavner også vores ansvar for at gøre noget ved det,« siger Obama ifølge Reuters.