Da Apple-geniet Steve Jobs tidligere på måneden præsenterede sin revolutionerende iPad 2 for den forblændede verdenspresse i San Francisco, havde arbejder nummer 17 på iPad-fabrikken Foxconn i Kina allerede taget sit eget liv. På fredag kommer den elektroniske herlighed til Danmark - direkte fra helvedes forgård.

Mens Steve Jobs’ elektroniske bekvemmeligheder således gør det lettere for os andre at finde den helt rigtige sushi-restaurant eller måske downloade det seneste sensationelle nærbillede af katastrofen i Japan (i ekstra stor opløsning), så tvinges fabriksarbejdere i Shenzhen, Kina til at arbejde 15 timer om dagen, syv dage om ugen - for at holde iPad-prisen i bund. Månedsløn: 1.000 kroner.

Rig og fattig

Og mens fabrikkens ejer Terry Gou, der med sine 50 milliarder kroner er næsten ligeså rig som amerikanske Steve Jobs, har tilkaldt buddhistiske munke til at udmane »de onde ånder« blandt fabriks-kompleksets 420.000 ansatte, så er der også blevet sat tremmer op for vinduerne i de store boligblikke, hvor de fleste arbejdere tvinges til at bo.

Der er installeret stærke net i stuehøjde for at gribe de enkelte selvmordskandidater, der trods alt skulle snige sig uden om jerntremmerne. Og for en ekstra sikkerheds skyld, tvinges samtlige ansatte nu også til at underskrive en kontrakt, hvori de frakender Mister Gou og Foxconn ethvert ansvar, hvis de skulle »tage deres eget liv«.

Udover de 17 døde har godt 80 af iPad-fabrikkens ansatte inden for de seneste få år forsøgt selvmord. Og trods internationale kritik er forholdene i Foxconn stadig ikke blevet ændret væsentligt.

Prisen holdes nede

Selvom de 6.000 kroner, det i Danmark vil koste at få fingre i den nye og ekstra tynde iPad, ikke ligefrem kan kaldes »spotpris«, så er Apple afhængige af de ultrabillige kinesiske samlebåndseksperter, der arbejder under forhold, der ofte kan sammenlignes med de såkaldte sweatshops. Og hvis iPad, iTouch og iPhone pludselig skulle fremstilles alene i USA eller andre vestlige lande, ville prisen hurtigt blive mangedoblet.

Som taget ud af '1984'

Men hvad er det det så, der er så slemt i det kinesiske iPad-kompleks.

Jo, ifølge diverse eks-ansatte, der bare har fået nok og de enkelte, der har overlevet selvmordsforsøg, er forholdene på Foxconn som noget taget ud af George Orwells uhyggelige fremtidsvision-roman '1984'.

Som daglejere tvinges arbejderne til at bo i gigantiske kasernelignende blokke, med op til tyve personer i hvert rum. Der er ingen tv eller anden underholdning. Og den 18-årige Ma Xiangqian beskrev før sit selvmord i 2010 sin hverdag som: Arbejde, søvn og arbejde.

Ved en fejl kom Ma Xiangquan til at ødelægge et af de værktøjer, han brugte til at fremstille den såkaldte 'touchscreen' på iPhonen. Derpå blev han kaldte til officiel skideballe og reduceret til toiletvasker. I skam hoppede den unge mand ud fra én af de høje fabriksbygninger.

Fabrikken løj først om dødsårsagen. Og da de endelig indrømmede, at Ma Xiangqian var 'død efter fald fra stor højde', antydede de, at han havde gjort det for at score dén livsforsikring, der nu ville blive udbetalt til familien - en forsikring, der i tilfælde af selvmord i dag er fjernet.

Trods store demonstrationer og pres fra udlandet holder Terry Gou fast ved, at hans fabrikker er blandt de bedste i Kina. Og den daglige rutine på Foxconn minder om noget fra en uhyggelig fremtidsfilm om hjernevaskede arbejdere.

Således tvinges alle til at være iført skjorter med påskriften 'I fællesskab opnår vi mere'. Fra skrattende højtalere lyder kampråb som 'Tid er penge og effektivitet er selve livet'. Og hver skiftehold (fabrikken er i drift døgnet rundt) starter med nationalsangens ord: 'Rejs jer, rejs jer, millioner af hjerter med ét sind'.

Hvad gør Steve Jobs

Ovre på den an side af kloden - I det luksuriøse Apple-hovedkvarter i San Francisco - har Steve Jobs sagt, at han er opmærksom på forholdene i Kina.

'We are all over it' (Vi har tjek på det), bemærkede den kræftsyge Apple-leder i en email tidligere på året. I samme mail fastslog Jobs også, at Foxconns selvmordsrate ikke var nær så høj som resten af Kinas. Men det gjorde naturligvis ikke tingene bedre for Jobs, der på Foxconn kaldes 'The Rotten Apple'.

På den første weekend i USA solgte iPad 2 over én million eksemplarer.

hoeg@bt.dk