Det tog 17 timer med hårde forhandlinger og voldsomme udbrud, før EU-præsident, Donald Tusk, mandag morgen kl. 9 kunne meddele, at der er nået en aftale med Grækenland.

»Vi havde kun et mål, nemlig at nå en aftale, og efter 17 timers forhandlinger har vi endeligt nået en aftale. Der er strenge betingelser, som skal opfyldes, herunder godkendelse i en række parlamenter, også i Grækenland,« siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde mandag morgen, skriver B.dk.

Den græske regering skal nu allerede i denne uge lovgive om en lang række tiltag, før en hjælpepakke kan komme endeligt på plads.

Grækerne har officielt bedt om en lånepakke på 400 milliarder kroner i løbet af de næste tre år, men ifølge en vurdering fra EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) er der behov for endnu flere penge, blandt andet fordi de græske banker har brug for frisk kapital.

En del af aftalen er også, at der bliver oprettet en fond, som den græske stat skal overføre en række aktiver til, som så enten vil blive privatiseret eller drevet af fonden, hvis de ikke umiddelbart kan sælges. Målet er at nå op på aktiver for 50 milliarder euro i denne fond.

Det har mange - herunder IMF - dog påpeget som et urealistisk højt mål for privatiseringer.

Allerede om en uge, mandag 20. juli, skal Grækenland betale mere end 26 milliarder kroner tilbage til Den Europæiske Centralbank (ECB), og i eftermiddag mødes så eurolandenes finansministre nok engang for at diskutere den kortsigtede finansiering i form af en »brofinansiering« for den kommende måneds tid, indtil selve hjælpepakken er forhandlet helt på plads.

»De præcise detaljer omkring brofinansieringen skal vi diskutere senere i dag,« siger Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, der er formand for Eurogruppen, ifølge B.dk.

BNB

Opdateres.....