Frederik Løchte Nielsen er nomineret til BTs Guld for at vinde herredoublen i Grand Slam-turneringen Wimbledon med sin engelske makker Jonathan Marray

For første gang nogensinde røg en dansk tennisspiller til tops i en af Wimbledons seniorrækker

- Drømmer jeg eller er jeg vågen? spurgte Holberg-figuren Jeppe sig selv, da han pludselig befandt sig i baronens seng.

Nogenlunde samme følelse har tennisspilleren Frederik Løchte Nielsen haft siden lørdag 7. juli, hvor han som første dansker nogensinde strøg til tops i traditionsrige Wimbledons senior-herredouble.

- Det er stadig svært at tro, at det virkelig lykkedes for mig at vinde turneringen, siger Frederik Løchte Nielsen, der egentlig slet ikke skulle have deltaget.

Først i sidste øjeblik - på et wild card - fik han sammen med englænderen Jonathan Murray adgang.

- Det var en fantastisk følelse at gå ind på Wimbledons velplejede græsbaner. Min farfar (Kurt Nielsen, red.) var i 1950erne to gange tabende finalist (i herresingle, red.). Inden han døde fortalte han mig masser af gange historier om sine oplevelser. Derfor var jeg forberedt på, hvad der ventede mig, siger Frederik Løchte Nielsen, der ikke husker førsterunde-kampen mod Marcel Granollers/Marc Lopez eller den efterfølgende mod Ivo Karlovic/Frank Moser som de sværeste.

- Problemer var der til gengæld masser af i tredje runde. Ganske vist vandt vi de første to sæt (mod Aisam Qureshi/Jean-Julien Rojer, red.). Men så blev kampen afbrudt på grund af regn. I genoptagelsen dagen efter mistede vi momentum. Vi tabte de næste to sæt, og var heldige med at vinde 7-5 i femte og afgørende sæt. Set i bakspejlet var det nøglekampen. Herefter satte vi stort set ikke én fod forkert, siger Frederik Løchte Nielsen.

Adgangen til finalen på Wimbledons legendariske Centre Court blev sikret via sejr over de andenseedede amerikanske brødre Bob og Mike Bryan.

- Vi servede fremragende i den kamp, husker Frederik Løchte Nielsen, der i finalen mod Horia Tecau og Robert Lindstedt pådrog sig en skade i venstre arm.

- Umiddelbart efter den var opstået, frygtede jeg, at jeg ikke kunne gennemføre finalen. Men så kom regnen heldigvis, og i pausen inden genoptagelsen nåede jeg både at få armen scannet og ultralyds-behandlet. Godt at jeg kom til hægterne igen, siger Frederik Løchte Nielsen.

Alt i alt tjente Frederik Løchte Nielsen 130.000 engelske pund (cirka 1,2 mio. kroner) på triumfen i London. Men penge var ikke det eneste danskeren kom hjem med fra London. Foruden avancement fra 111.- til 23. pladsen på verdensranglisten havde han i kufferten ved hjemkomsten til Danmark også en håndfuld Wimbledon-håndklæder.

- De er meget attraktive. Inden bolddrengene fik samlet dem sammen efter de enkelte kampe, nåede jeg at putte det udleverede ned i min ketcher-bag, siger han med et smil.

Får Frederik Løchte Nielsen BTs Guld går han i sin farfars fodspor. I 1953 blev hæderen tildelt Kurt Nielsen, efter han havde tabt Wimbledon-finalen i herresingle til Vic Seixas.

Sådan bliver mit 2013

Frederik Løchte Nielsen ser frem til det nye tennisår.

- 2012 var for mit vedkommende mere hektisk end nogensinde, siger han og tilføjer:

- Foruden Wimbledon og alle opgaverne på Challenge Touren var jeg jo både med ved hold-VM for mixed-hold (Hopman Cup, red.) og ved OL (Caroline Wozniackis hittingpartner, red.).

Og står det til Frederik Løchte Nielsen, skal opgaverne i 2013 i langt højere grad afvikles på egne præmisser.

- Jeg glæder mig til at finde ind i min egen rytme. Og jeg vil stadig primært satse på single og så spille double, når tid og lyst er til det, siger han.

I single er Frederik Løchte Nielsen dog takket være sin verdensrangliste-placering omkring nummer 400 langt udenfor det gode selskab. Det tilhører han til gengæld i herredouble, hvor direkte adgang til Grand Slam-turneringerne Australian Open, French Open og Wimbledon er sikret.

- Det er selvfølgelig dejligt. Men jeg ser også frem til landsholds-opgaverne i Davis Cup. Målet må være, at vi bliver i turneringens næstbedste division, selvom vi med Rumænien som modstander i første runde har fået en svær lodtrækning, siger Frederik Løchte Nielsen.

De har fortjent BTs Guld

Frederik Løchte Nielsen var i 2012 på farten i udlandet det meste af tiden.

- Men det betyder ikke, at jeg ikke følger danske sportsfolk tæt, siger han og mener, at håndbold-herrerne ved EM i Serbien leverede årets største resultat.

- De fik en elendig start på EM, og var jo stort set slået ud. Men så vendte bøtten totalt. Det var meget imponerende at se, hvordan en spiller som Mikkel Hansen pludselig fik sit spil til at fungere, siger Frederik Løchte Nielsen, der lærte landsholdets spillere at kende under sommerens olympiske lege i London.

- Det er nogle herlige fyre. Jeg kom tæt på dem i den danske OL-lejr, og nåede at se et par af deres kampe inden jeg skulle videre, siger Frederik Løchte Nielsen, der glæder sig til at følge holdet ved januar måneds VM i Spanien.

- På samme tid deltager jeg ved Australian Open (i Melbourne, red.). Men spillerne kan godt regne med, at jeg hepper på dem. Planen er, at jeg skal se deres kampe på min medbragte PC, siger Frederik Løchte Nielsen.