Med knofedt og lange arbejdsdage har Birgit Aaby gjort det til en million-forretning at gøre rent. Hun har over 200 ansatte i firmaet Combiservice og blev kendt som investor i programmet ’Løvens hule’ for hun  ved, hvad det kræver at få succes. Mød rengøringskonen, der ikke lægger skjul på, at hun synes, det er dødssygt at gøre rent

Det kan godt være, at hendes pengetank ikke er den største, men ikke desto mindre har hun gjort dét, mange kun kan drømme om. Nemlig banket en million-forretning op fra ingenting. Hun har bevist, hvor langt man kan nå – uden at produktet er helt unikt – indenfor tech eller en ny app. Alene ved at knokle og holde begge ben på jorden.

»Det var svært ikke at føle sig underlegen. I bund og grund er jeg jo bare rengøringskonen fra Jylland.«

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og mød  Birgit Aaby der har gjort det til en million-forretning at gøre rent og i dag har 200 ansatte under sig i firmaet Combiservice.


Med knofedt og lange arbejdsdage har Birgit Aaby gjort det til en million-forretning at gøre rent. Hun har over 200 ansatte i firmaet Combiservice og blev kendt som investor i programmet ’Løvens hule’ for hun  ved, hvad det kræver at få succes. Mød rengøringskonen, der ikke lægger skjul på, at hun synes, det er dødssygt at gøre rent.

Det er et hårdt hold, Birgit Aaby har spillet på, når hun i bedste sendetid er tonet frem på skærmen i programmet ’Løvens hule’. Side om side med Christian Stadil, Jesper Buch, Ilse Jacobsen og Tommy Ahlers har hun givet håbefulde iværksættere en håndsrækning – eller en kold afvaskning.

Helt ærligt var hun nervøs, da hun første gang skulle forholde sig til præsentationer, plancher og forretningsplaner.

»Det var svært ikke at føle sig underlegen. I bund og grund er jeg jo bare rengøringskonen fra Jylland. Jeg er lillesøsteren, sammenlignet med de andre,« siger Birgit Aaby.

Det kan godt være, at hendes pengetank ikke er den største, men ikke desto mindre har hun gjort dét, mange kun kan drømme om. Nemlig banket en million-forretning op fra ingenting. Hun har bevist, hvor langt man kan nå – uden at produktet er helt unikt – indenfor tech eller en ny app. Alene ved at knokle og holde begge ben på jorden.

Foto: Nikolai Linares
Vis mere

15.000 kr. om måneden

I de første år som selvstændig var hendes månedsløn på beskedne 15.000 kr. brutto. Senere har hun tjent masser af penge. I takt med at hun for alvor begyndte at tjene penge, skruede hun gevaldigt op for sit private forbrug.

»Jeg tror, det er en fase, alle nyrige skal igennem. Jeg skulle i hvert fald,« siger Birgit Aaby.

Hun købte en Audi R8, en Mercedes og andre fede biler, rejste med sine børn på 1. klasse til de dyreste hoteller og fik opbygget en pæn ursamling.

»Urene har jeg solgt igen. Jeg går alligevel altid med det samme. Men jeg havde helt klart en periode, hvor jeg havde behov for at signalere: ’Se mig, se hvor dygtig jeg er’. Men det gik hurtigt over. Penge giver frihed, men det er ikke en stor bil, der gør dig lykkelig,« siger Birgit Aaby, der efter nogle år med rødglødende visakort i dag er tilbage ved sit udgangspunkt.

Hun tager imod i løse overalls, sutsko og med det lyse hår i en hurtigt opsat hestehale. Hun har ingen fine fornemmelser, køber ind i den lokale Rema 1000, og hendes tøj er hverken dyrt eller særligt mærketøj. Hun bor stadig i en kæmpe kasse, men flytter inden længe til en lejlighed i København. Det smukke hus i Bagsværd på over 500 m2 med svungen trappe og en grund på over 5.000 m2 var hendes drøm, men hun har erkendt, at der er alt for meget arbejde forbundet med at holde så stort et sted. Så hun skalerer ned. Helt bevidst.

Fokus på kernen

Mentaliteten med at fokusere på kerneforretningen og ikke på Mac-computere, dyre biler og firmaadresse i Bredgade, er noget af dét, hun giver videre til de håbefulde iværksættere, hun har fået under sine vinger. Dem er der mange af. Birgit Aaby har bl.a. investeret i firmaet Rec Watches, der laver ure af gamle Mustang-biler, is-producenten Chriis Soyais og senest i firmaet B’Gum, der producerer økologisk slik.

Mens hun serverer kaffe i sit højloftede køkken-alrum, hvor sprossede vinduer åbenbarer udsigten til den private sø for enden af græsplænen, der er stor nok til en fodboldkamp, fortæller hun, hvad det er, der giver hende lyst til at investere.

»Selvfølgelig er produktet vigtigt. Det skal være noget, jeg selv kunne finde på at købe eller kan se behovet for. Men mindst lige så vigtigt er det, at kemien er god. At de, der præsenterer ideen, er interessante. For mig handler det ikke alene om tal, men om de mennesker, jeg skal arbejde sammen med. De behøver ikke at være vildt professionelle, men jeg skal kunne mærke, at der er god energi, at de brænder. En god idé kan dø med de forkerte mennesker. Det skal være mennesker, jeg virkelig har lyst til at mødes med mandag morgen, og hvor jeg føler, at det har været en dejlig dag, når jeg kører hjem,« siger Birgit Aaby, der ikke bare investerer penge, men også masser af tid i sine iværksættere.

For hun agerer gerne livline, og iværksætterne kan ringe til hende 24 timer i døgnet.

Hader rengøring

Hun har mange års erfaring i at eksekvere – en vending, som bliver brugt igen og igen i ‘Løvens hule’. Men i modsætning til de mange deltagere i programmet brændte Birgit Aaby ikke selv vildt og voldsomt for at blive selvstændig. Faktisk skete det ved lidt af en tilfældighed.

Efter studentereksamen flyttede hun uden en egentlig plan til København med sin ældste søns far. Det eneste, hun vidste, var, at hun skulle have et job. Hun sad i parrets lejlighed på Mozartsvej og kiggede i avisen, da hun faldt over et job som skadesservice-medarbejder. Hun søgte, fik jobbet og begyndte at gøre rent om natten samtidig med, at hun fik sit første barn.

Efter et stykke tid rykkede hun videre, blev først telemarketingassistent og derefter sælger og salgsleder i firmaet. Det kan godt være, hun ikke opfatter sit talent som noget særligt, men hun beviste hurtigt, at hun kunne noget med kunder og salg, og da firmaet blev solgt, blev Birgit Aaby headhuntet til et job som salgschef i et andet rengøringsfirma. Da også det firma blev solgt, stod hun uden job. Dét blev startskuddet til hendes egen virksomhed Combiservice.

»Jeg begyndte at gøre rent igen, noget skulle jeg jo lave. Mine første kunder var bageren i Rødovre Centrum og Roskilde Taxa. Jeg gjorde rent om natten og var sælger om dagen. Det lyder måske mærkeligt, men det har virkelig aldrig drevet mig, at det skulle være noget stort. Jeg ville blot tjene nok til, at jeg kunne få mad på bordet, og så drømte jeg om en omsætning, så jeg ikke selv behøvede at gøre rent, for det syntes jeg ærlig talt var dødkedeligt, og det gør jeg stadig,« siger Birgit Aaby, der dog senest var ude at svinge støvsugeren i september, da hendes firma fik 17 nye kunder.

»Hold nu kæft, det var ikke særlig interessant. Det er jo så intetsigende og utaknemmeligt at stå og skrubbe toiletter dag ud og dag ind. Derfor har jeg en enorm respekt for mine medarbejdere og er taknemmelig for den store indsats, de yder hver eneste dag,« siger Birgit Aaby.

Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Hold på pengene

For en måned siden kørte hun sammen med firmaets direktør Gitte Meedom til Tyskland i en kæmpe Hiace og fyldte bilen op med alskens lækkerier. Hjemme igen pakkede de to julegaver ind til samtlige 220 rengøringsassistenter. Ifølge Birgit Aaby er det sådan, det skal være. Hvad enten hun pakker julegaver ind eller vasker gulve, så minder det hende dagligt om, hvor hun selv kommer fra.

Birgit Aaby har bevist, at hun kan drive virksomhed og føler sig helt ind i sjælen som entreprenør, men hun har ingen formel uddannelse eller fem år på CBS at hænge sin succes op på. Ord som overskudsgrad, værdiansættelse, forretningsplan og bundlinje var ikke en naturlig del af ordforrådet, da hun fik sit CVR-nummer for snart 20 år siden. For hende har det været ’learning by doing’.

»I begyndelsen lavede jeg selv løn og regnskab og sad selv med alle fakturaer og alle bilag. Jeg havde en lille konkurrence kørende med mig selv for at se, om jeg kunne ramme det samme tal som min revisor. Det er ikke sundt at overlade det hele til en eller anden økonomi-fyr, for det giver ikke den samme føling med forretningens indtægter og udgifter. Den dag i dag bemærker jeg selv bitte små ting, der afviger i regnskabet. Jeg kender hvert lille mikro komma og interesserer mig for alle de små detaljer,« siger hun, der tydeligt husker, hvordan hun det første år lavede et overskud på 46.000 kr.

Det er mange millioner siden. Men nøjsomhed prægede de første år som iværksætter. De første skriveborde i sit firma lavede Birgit Aaby selv af gamle døre, som hun malede og satte Ikea-ben på, og den stil har hun fortsat. Hun købte på et tidspunkt et kæmpe monstrum af en kopimaskine, som hun først kasserede for to år siden, selv om den var klodset og upraktisk – for den fungerede. Og ’Good to Go’ drengene, der var med i sidste sæson af ’Løvens hule’ har netop overtaget fem skriveborde, som Birgit havde i overskud i sit firma, så de kunne slippe for dén udgift.

Det med at låne penge har hun aldrig været tilhænger af. I stedet har hun hele tiden haft fokus på, hvordan hun kunne optimere driften og selv spare op til nye investeringer.

»På et tidspunkt kørte jeg rundt med en trailer og gennemgik alle vores rum med rengøringsmidler. Alt det, der var i overskud, kom i traileren. Kassevis af sorte sække og toiletrens, der ikke blev brugt. Med traileren fyldt holdt jeg og dyttede uden for virksomheden, så de ansatte kunne se, hvad jeg mente, når jeg sagde, at vi ikke skulle bruge unødvendige penge,« siger Birgit Aaby.

Prisen for millionerne

På spørgsmålet om, hvorfor netop hun har fået så stor succes, lyder svaret næsten som et salgspitch i ’Løvens hule’.

»Fordi vi gør rent. Standarden er høj, og vi leverer en ordentlig service, og så er vi gode til medarbejderpleje. Vores inspektører skal afsætte tid til at drikke kaffe med medarbejderne og ikke kun komme for at skælde ud. Du får det tifold tilbage, hvis du behandler dine medarbejdere ordentligt. Vi er ikke ramt af sygemeldinger og klager i nævneværdig grad. Dét tolker jeg som, at vi gør noget rigtigt.«

Hun understreger gang på gang, at det altså ikke er en videnskab at være iværksætter, men man skal ville det. For det har omkostninger, f.eks. har hun ikke kunnet hente sine børn klokken 14 eller stå klar med hjemmebagte boller. Arbejdet fylder på en helt anden måde, end hvis du arbejder fra 8 til 16.

Birgit Aaby har haft sin andel af søvnløse nætter, som da hun under finanskrisen kunne se, hvordan firmaet mistede kunder, eller dengang en medarbejder havde stjålet for over 400.000 kr. fra en kunde.

»Den tog jeg ‘up front’ og sagde til kunden, at jeg nok skulle betale hver en krone tilbage, men så skulle de også beholde mig som rengøringsfirma. Det gjorde de heldigvis, men jeg sov ikke en hel påske, før det hele faldt på plads. Det er et kæmpe ansvar at drive virksomhed og vide, at det afhænger af dig, om medarbejderne får løn til den 1.,« siger hun.

Nogle af sine rengøringsmillioner brugte Birgit Aaby på at investere i Lyngby Boldklubs superligahold, som hun har været direktør for og medejer af. Senere har hun også investeret i en golfklub og et bryggeri.
Nogle af sine rengøringsmillioner brugte Birgit Aaby på at investere i Lyngby Boldklubs superligahold, som hun har været direktør for og medejer af. Senere har hun også investeret i en golfklub og et bryggeri. Foto: Andreas Beck
Vis mere

Tid til børnene

Som mange andre erhvervskvinder har Birgit Aaby kæmpet med det klassiske dilemma, hvordan man tackler både børn og business. Hun har langtfra altid selv følt sig som en god mor for de tre sønner, hvoraf de to yngste på 17 og 19 år stadig bor hjemme. Hun har været meget fraværende i perioder. Og mindes, hvordan hun fødte sin yngste søn om fredagen og var på arbejde igen om mandagen – med ham i en lift på skrivebordet.

»Jeg ringede til min mor fra bilen på vej hjem fra hospitalet og fortalte, at hun var blevet mormor igen. Hendes svar var: ’Jeg kommer’. Hun tog sig af de to store, så jeg kunne arbejde. Det lyder måske barskt, men det var vilkårene. Jeg kunne ikke være væk og havde i øvrigt heller ikke lyst til at være væk, og deres far var der jo altså også,« siger Birgit Aaby, der dog for syv år siden besluttede, at det nu skulle være anderledes.

Hun udpegede Gitte Meedom til administrerende direktør i firmaet og trak sig fra den daglige drift.

»Når jeg tænker tilbage, føler jeg, at jeg i mange år var sammen med mine børn uden egentlig at være det. Det kan godt være, jeg kiggede på dem, men så jeg dem? Dét er anderledes i dag. Jeg giver mig tid, og de åbner op om deres følelser og betror sig til mig. Forleden sagde en af dem: ’Mor, tak for en rigtig god snak’. Så kan alt andet altså være lige meget. Det var så værdifuldt,« siger Birgit Aaby.

Når hun ikke er mor, arbejder hun i dag primært med sine nye investeringer. Hun føler sig ikke længere underlegen, selv om sidemanden hedder Christian Stadil, og hun nyder mentorrollen. Og ikke nok med, at hun kan give en masse erfaringer videre, hun lærer også selv en masse.

»Jeg tilhører den generation, der siger edb og troede, at it var en døgnflue. Jeg bliver hver dag så meget klogere på, hvordan man f.eks. kan bruge de sociale medier. De her iværksættere har et drive og en energi, der er så smittende. Det er sindssygt fedt at være en del af.«

I ’Løvens hule’ er ?Birgit Aaby investor sammen med bl.a. Jesper Buch.
I ’Løvens hule’ er ?Birgit Aaby investor sammen med bl.a. Jesper Buch. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere