Den danske operachef på Royal Opera House Covent Garden i London er faldet for byens storhed, kulturelle overflod og små steder med personlighed. Se seks af hans favoritter i den britiske hovedstad.

»Jeg er meget forelsket i London og er stadig der, hvor jeg tager det hele som én stor oplevelse – selv myldretiden på Kings Cross stationen, hvor jeg skifter tog på vej til jobbet. Det er fuldkommen som at være en lemming – du bliver båret frem af menneskemængden,« siger operachef Kasper Holten over en friskpresset orangejuice i restauranten på Covent Garden Hotel, 10 minutter fra hans arbejdsplads siden august 2011, Royal Opera House.

Læs også: 5 måder at opleve London

Kasper Holten er kommet hertil fra stationen på sin nye sammenklappelige cykel, og er således klar til at ziz-zagge gennem byen til resten af dagens møder for netop ikke at bruge sin knappe tid på transport. Rejseliv har sat ham stævne for at høre om hvilke steder, han specielt er faldet for som lokal i London.
 

Den lille uformelle

Hvad: Mounmouth Coffee. 27, Monmouth Street, Covent Garden
Info: monmouthcoffee.co.uk

Monmouth Café er Kasper Holtens klare vinder på caféfronten. Et ganske lille sted, der startede som kafferisteri og butik i 1978. Oprindelig bryggede man blot kaffe for at kunderne kunne smage, inden de valgte bønner. Men ud af den suveræne kaffekvalitet og dedikation til tilberedningen voksede en populær café med et beskedent, men lækkert udvalg af bagværk.
Ifølge Kasper Holten er caféens kaffe uovertruffen, og ejerne bag har da også åbnet et par caféer mere i byen. Men adressen her, ikke langt fra operahuset, er den oprindelige. Både gæster og personale er kaffe afficionadas, og caféen rammer præcis den kombination af afslappet og hipt, som er den store trend lige nu.

»Det er cool i London at være lidt tilbagelænet. Dog på den city-agtige smarte måde, naturligvis. Og sådan er der her på caféen,« forklarer Kasper Holten med sin egen lune distance til adfærds-trends.
Her er baristaer i grove lærredsforklæder, espressomaskinens lovende hvæsen, og duften af mandelcroissanter. Folk bliver vist til rette på bænke i små båse, adskilt af trævægge. Man deler således bord med andre gæster, hvilket tit ender med en god snak.
 

Det skønne hotel

Hvad: The Covent Garden Hotel, Monmouth Street 10
Hvor meget: Afternoon Tea med kager, sandwiches og scones, 26 £,
Info: firmdale.com

Lige overfor Monmouth Café ligger The Covent Garden Hotel under fine gråstribede markiser og strutter af atmosfærefyldt luksus. I tråd med hele Covent Garden området er det hverken stort eller glitrende, men nærmere engelsk »countryhouse« takket være blomstrede stoffer og trægulve, tilsat et nip Middelhavs-indflydelse. Femstjernet på den afslappede lækre måde. »Jeg har aldrig boet her selv. Som hotel er det ret kostbart, så jeg anbefaler det kun til dem, der er indstillet på at forkæle sig selv lidt ekstra. Men beliggenheden er noget nær perfekt, og jeg har spist frokost i restauranten nogle gange med gæster, jeg gerne ville gøre noget særligt for. Og så kan jeg anbefale deres Afternoon Tea, det er virkelig lækkert,« siger Kasper Holten.

Hele området er udpræget hyggeligt, og mere fredsommeligt end nede i selve Covent Garden, hvor der er fyldt med især turister. 
»Man kalder området for Seven Roads Dials, for det består af syv gader, der stråler ud fra en plads med en obelisk i midten. Som et ur med syv visere. Det ér en del af teaterdistriktet, men tilbagetrukket fra mylderet. Med rigtig mange gode spisesteder og caféer, så jeg kan kun anbefale, at man bruger de ti minutter, det tager at gå herop,« understreger Kasper Holten. 
Find obelisken i krydset Earlham Street & Monmouth Street. Der hænger en god oversigt over området lige overfor Cambridge Theater, hvor man for tiden kan opleve musicalen »Matilda«.
 

Flotteste udsigt

I starten boede Kasper Holten syd for Themsen og krydsede hver morgen floden ad Waterloo Bridge:
»Heroppe blev det virkeligt for mig, at nu var jeg for alvor kommet til London. Broen ligger perfekt i svinget af Themsen, der tager sig allermest dramatisk ud fra dette sted, hvor hele byen præsenterer sig med alt sit vingesus. Glem bare »The Eye« og andre høje steder, for du får ikke et flottere vue over London end herfra: Til den ene side ser du Parlamentet, Big Ben og Westminster Abbey, den anden vej er der frit udsyn helt op til St. Paul´s Cathedral. Og finansdistriktet, City. National Theatre og South Bank Center ligger lige foran dig.«
 

Teatercafé for insiders

Hvad: The Young Vic, 66 The Cut, Waterloo
Info: youngvic.org
Hvad: The Old Vic, 103 The Cut, Waterloo Road
Info: oldvictheatre.com

Man snyder sig selv for meget, mener operachefen, hvis man ikke oplever området syd for Themsen, hvor man finder meget af den autentiske London-stemning. Ikke mindst på teaterfronten med såvel Old Vic – et smukt teater med en lang historie og et klassisk repertoire – som kultteatret Young Vic, der er meget eksperimenterende og engageret i at hjælpe yngre instruktører på vej.
»Young Vic har desuden en foyercafé, hvor der kommer masser af folk fra teaterbranchen, ikke mindst hvis man kan få snuset sig frem til at opleve en forpremiere herovre. Så er der rigtig gang i stemningen på caféen,« lover Kasper Holten.
 

Museet med store linjer

Hvad: Tate Modern, Bankside (Ved Southwark St.)
Info:tate.org.uk

Fra Waterloo Bridge kan man fortsætte til det, i ordets egentlig forstand, storslåede museum »Tate Modern«. Teatret er midt i en ambitiøs udbygning med både store udstillingsarealer, caféer og andre tilbud til det stadig stigende antal museumsgæster. Første del forventes færdig til sommer. 

»Det ér jo ikke ligefrem noget hemmeligt tip, jeg giver her. Men har man endnu ikke taget sig tid til at et besøg, kan jeg på det varmeste anbefale, at man gør det. Selve bygningen, et kolossalt ombygget kraftværk, er intet mindre end spektakulær, og man bliver imponeret af både stemningen og niveauet: Her er store navne, bla. Miro og Richter, som jeg så, lige efter, at jeg var flyttet til London. I det hele taget gør jeg en indsats for at opleve, hvad byen har at byde på. Lige fra udstillinger til film, teater, shows og opera. Men det er umuligt at nå alt det, jeg gerne vil se, så jeg er helt kulturstresset indimellem: Hver eneste uge er der et show eller en udstilling, der slutter, uden at jeg nåede det. Så jeg øver mig på, at sådan ér det i London. Og at der kommer noget nyt i næste uge«, siger Kasper Holten.
 

Pizza på den lokale

Hvad: Pizza East Portobello, 310 Portobello Road
Info: pizzaeastportobello.com
Hvad: E & O, 14 Blenheim Crescent. Notting Hill
Info: rickrestaurants.com

Efter at have søgt over det meste af byen, valgte Kasper og hans kæreste, koreograf Signe Fabricius, at flytte ind i en lejlighed i Notting Hill-kvarteret.
»London er opdelt i flere »tribes« (stammer) med hvert sit særpræg. Man definerer sig selv i forhold til det område, man bor i,« forklarer Kasper, der valgte Notting Hill på grund af kombinationen af den rigtige lejlighed, et hyggeligt kvarter og en overkommelig transporttid til Covent Garden, hvor operaen ligger.

»Knightsbridge, som ejendomsmægleren ellers talte varmt for, er yderst upscale med dyre biler, mange russere, oliepenge og kostbare designerbutikker. Det havde jeg ikke lyst eller for den sags skyld råd til. East End er hipt og trendy, men en smule for råt her og der til min smag. Notting Hill er posh, men på en mere bohemeagtig og afslappet måde, der passer os fint. Vi bor heldigvis lidt væk fra Portobello Road, der er charmerende, men fuld af turister i weekenden, når der er marked«, siger Kasper Holten. 
Det er vigtigt, når man flytter til et nyt område, at finde sine lokale steder, mener Kasper Holten, der anbefaler den flotte sort/hvide restaurant E&O, der har god asiatisk mad. Og, hvis det skal være god pizza, den ligeledes lokale Pizza East med en afslappet rustik stil og knaldblå stole.

»Navnet forekommer lidt sjovt her i vest London, men deres oprindelige »location« er i den østlige ende. Og så har de, takket være deres popularitet, åbnet en restaurant mere i den anden ende af byen. Jeg fik noget så specielt som flæskestegspizza i december, og selv om den er fantastisk, må jeg advare mod den, for man kan smage den i dagevis,« afslører Kasper Holten.


Læs også: Her skal du spise i London