Kombiner grænsehandel og en tur i Nordtysklands største forlystelsespark – uden at blive ruineret. Eneste ulempe: Du må tidligt op, hvis du bor i København

Børns hunger efter underholdning i ferier og weekender kan synes umættelig.

De vil i Tivoli, de vil på Bakken, og de vil i Legoland og Bonbon-Land.

Men når de sidst på sommeren efter store forældrestrabadser endelig har været der, og de voksne er blevet både rundtossede og adskillige tusind kroner fattigere, kommer det uundgåelige ryk fra barnehånden i skjorteærmet:

- Far, må vi ikke nok komme i Tivoli igen? Jeg DØR, hvis jeg ikke får en candyfloss og en rutsjebanetur snart.

Hvorefter man kigger ned på sit forlystelsessyge barn, skænker bankkontoen en bitter tanke, og udråber et klart og tydeligt »nej«.

Problemet er bare, at tårerne i øjenkrogen, og det på én gang triste og hadefulde blik, der møder én efterfølgende, kan gøre underværker set fra barnets velovervejede synsvinkel.

Hvorefter man alligevel giver muligheden en halv overvejelse, mens man indvendigt gyser ved tanken om endnu en omgang øredøvende rutsjebaneskrig, kolde sprøjt fra vandholdige attraktioner og alenlange køer foran forlystelser, der er overstået på 55 sekunder.

Gratis færgebillet

Heldigvis findes der i denne vanskelige situation en glimrende nødløsning. Det vil sige en løsning, der på én gang tilfredsstiller såvel budgettet som børns og voksnes behov.

Løsningen hedder Hansa-Park.

For dem, som ikke er bekendt med den, er det en stor og ganske hyggelig forlystelsespark lidt nord for Lübeck i det nordtyske – og dermed bare ca. 40 minutters kørsel fra færgehavnen i Puttgarden.

Fidusen er, at færgeselskabet Scandlines, der står bag overfarten fra Rødby, har et glimrende og standende tilbud: Adgang for op til seks personer til Hans-Park og alle dets forlystelser samt færgebillet tur/retur for en personbil med indhold for 995 kr.

De eneste krav er, at man overstår turen på en enkelt dag og benytter sig af forudbestilte afgange. Men faktisk er det så billigt, at man alligevel sparer penge, selv om man sløjfer hjemturen og fortsætter sydpå efter et besøg i parken.

For skulle man selv betale for to voksne og tre børn (4-14 år) ved parkens billetsalg, ville man med den nuværende eurokurs skulle slippe 1.058 kr. Hvorved færgebilletten bliver mere end gratis.

Det eneste problem er – hvis man som vi bor i København – at må tidligt ud af fjerene for at få det maksimale ud af turen. Hansa-Park har typisk åbent fra 9 til 18, så vi smuttede afsted fra det nordkøbenhavnske en augustmorgen kl. 5.45 for at nå færgen i Rødby 7.45. Dermed kunne vi lettere søvndrukne parkere foran Hansa-Park kl. 9.20.

Ond rutsjebane

Parkens navn skyldes naturligvis dens beliggenhed nær hansestaden Lübeck, hvilket understreges af den store kopi af byens vartegn, Holstentor, der troner nær indgangen.

Den blomstersmykkede park er delt op i 11 forskellige emneverdener, for eksempel Eventyrland, Bonanza-City, Vikingeland, et Barneland rettet mod de mindste og Skovhuggerlejren, der byder på parkens absolutte topforlystelse: »Forbandelsen fra Novgorod«.

Det er en djævelsk ond rutsjebane, som i den grad tog både vejret og blodtrykket fra denne skribent: 0-100 km/t på 1,4 sekunder, vilde loops og spin samt en hårrejsende afslutning med noget i retning af frit fald fra stor højde i komplet mørke.

Men Hansa-Park har mange andre gode rutsjebaner med loops og lignende, faldtårne, småbørnsforlystelser og adskillige vandholdige attraktioner, herunder en sjov og anderledes riverraftingbane, 2Rio Dorado«, hvor man gennem adskillige stejle sving suser ned i »floden« fra stor højde. Samt et overraskende stort, indendørs varietéshow med udmærkede cirkusartister, musikere og laserlysshow.

Dertil kommer, at både is, sodavand og den gængse fastfood er en hel del billigere end i tilsvarende danske forlystelsesparker.

Selv om parken lukkede allerede kl. 18, havde vi først bestilt færge hjem 21.45. På den måde kunne vi nå at spise på en hyggelig italiensk restaurant i den lige så hyggelige by Burg midt på Femern – samt tanke op af dåseøl, sodavand og Nutella i en nærliggende grænsehandels-butik.

Hvorved det hele, inklusive benzin, alligevel endte med at blive dyrere end en tur i Tivoli...