Alle mediers forudsigelser blev vendt op og ned onsdag nat, da Venstres hovedbestyrelse valgte at bakke op om Lars Løkke Rasmussen. Spin og misinformation fra begge sider gjorde det svært at tegne et retvisende billede, siger kommentator.

Lars Løkke Rasmussen (V) træder tilbage og kører tidligere forsvarsminister Søren Gade i stilling som ny Venstre-formand.

Den historie 'erfarede' en række medier i løbet af tirsdagen, men efter et syv timer langt hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften og nat er Løkke stadig partiets leder.

Flere læsere og seere har formodentlig spurgt sig selv om, hvordan kommentatorer og journalister kunne tage så meget fejl. Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, var flere af de informationer, der blev lækket til Politiken og andre medier 'gennemsyret af spin', og det var svært at gennemskue, hvad der var op og ned.

- Det fløj rundt i luften med informationer og oplysninger, der ikke holdt vand. Både fra tilhængerne omkring Lars Løkke Rasmussen og kritikerne. Det betød altså, at man skulle holde tungen meget lige i munden, når man skulle dække det her meget dramatiske forløb, siger han og uddyber:

- De journalistiske betingelser var meget svære tirsdag, og det er også en kendsgerning, at der var en del af Løkkes støtter, der regnede med, at han ville give op. Og det er også en kendsgerning, at langt ind i blå blok var der en overbevisning om, at Løkke ville ende med at trække sig tilbage. Så nogle af de kommentatorer, der står og ser temmelig dumme ud, fordi de meget skråsikkert sagde, at Løkke ville trække sig tilbage, havde faktisk gode kilder, der gav dem det indtryk.

Og det er netop i lyset af både Løkke-lejrens forsøg på at spinne situationen til sin fordel, samt en reel tro på, at Løkke faktisk ville trække sig, at historien om Søren Gades mulige kandidatur til formandsposten skal ses, forklarer Thomas Larsen.

- Det var først og fremmest en aktion, der blev sat i gang, fordi man fra Løkkes lejr ville prøve at kyse Kristian Jensen (V) og hans støtter. Budskabet til Kristian Jensen var, at hvis Lars Løkke Rasmussen blev tvunget til at trække sig som Venstres formand, så ville den røde løber automatisk ikke blive rullet ud for Kristian Jensen. Han ville i virkeligheden kunne risikere at stå over for en anden stærk kandidat i skikkelse af Søren Gade. Så rygtet var i høj grad et led i en spinaktion,« siger han.

»Når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at hvis Løkke var endt med at falde i aftes, så var der også i Løkke-lejren nogen, der virkelig håbede på, at Søren Gade på ægte vis ville tage kampen op og rent faktisk stille op i et kampvalg mod Kristian Jensen. Men så langt kom det jo som bekendt aldrig,« siger Thomas Larsen.

Men selv om Kristian Jensen-tilhængerne ikke fik smidt deres formand på porten, har de fået væsentligt mere indflydelse, vurderer kommentatoren. Alt tyder nemlig på, at Kristian Jensen nu bliver lukket ind i ledelsen af partiet.

»Hvis Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen kan klinke skårene og bevise, de kan arbejde sammen i et harmonisk fællesskab, så mener jeg også, det vil være en stor styrke for Venstre, for de har begge to nogle meget stærke talenter og egenskaber, som de vil kunne bringe i spil, når Venstre skal genrejses som parti,« siger Thomas Larsen.