Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, foreslår et totalt stop for indvandring fra muslimske lande i en periode på fire-seks år. Vi har brug for »et pusterum« ovenpå den seneste tids terrorangreb i Europa, mener han.

Der bør indføres et totalt stop for indvandring fra muslimske lande til Danmark i en årrække.

Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, der i et debatindlæg i torsdagens Berlingske foreslår at indføre et muslimstop i Danmark i en periode på fire-seks år i kølvandet på den seneste tids terrorangreb i Europa, der blandt andet har ramt Frankrig og Tyskland.

»Vi bør have et stop for flygtninge og indvandrere fra muslimske lande i en periode. Det er herfra, langt størstedelen af terroren i Vesten har sine rødder, og indtil vi har et overblik over rækkevidden af det her, og hvad vores fremtidige indsatser skal være, har vi brug for et pusterum,« siger Søren Espersen i et interview med Berlingske.

»Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at i den flygtningestrøm, vi fik i sommeren og efteråret, var der mange, der kom under dække af at være flygtninge, men som i virkeligheden var sendt af sted af Islamisk Stat. Den lemfældighed, der har været med at kontrollere de her mennesker, har været hårrejsende. Vi kan ikke komme det til livs, hvis det bliver ved med at strømme ind med indvandrere fra muslimske lande, hvoraf vi ikke aner, hvem der kommer.«

Hvorfor er det en løsning at sætte en stopper for både flygtninge og indvandrere fra muslimske lande?

»Det er ikke løsningen, men det er et greb, vi måske er nødt til at tage i brug. For der er altså en trussel, der har sit udgangspunkt i den islamiske verden. Langt de fleste af dem, der begår de her terrorhandlinger, har et klart religiøst sigte. Og når 95 procent af de angreb, der har været i Vesten, har et udgangspunkt i enten de muslimske lande eller de muslimske samfund, er vi nødt til at tage vores forholdsregler.«

»Hvert land må tage sine forholdsregler, og jeg savner bare nogle klare tilkendegivelser fra andre politiske partier om, at man vil være parat til at betale det, det koster. At man også vil tage nogle særlige forholdsregler i brug for at undgå, at terroren også kommer til at ramme os igen. Vi har jo allerede oplevet det én gang før.«

En helt særlig situation

Når du vil indføre et stop for al indvandring fra muslimske lande, tænker man unægteligt, at du mener, at muslimer generelt er problemet?

»Nej, men det er fra de muslimske lande og fra de muslimske samfund, at terrortruslen udgår. Det er det, der er sagen her. Det kan være flygtninge, eller det kan være IS-krigere, der er kommet med flygtningestrømmen. Det kan være i radikaliserede samfund, som vi også har oplevet i Danmark med Grimhøjmoskéen. Inden for de samfund må man finde ud af, hvordan man kommer uvæsenet til livs. Men det er ikke det samme som at sige, at det er hele menigheden, der er problematisk. Det vil jeg bestemt ikke sige.«

Din partiformand, Kristian Thulesen Dahl, sagde i 2014, at han ikke vil skelne på religion i forhold til indvandring. Er det et opgør med den linje?

»Nej, bestemt ikke. Det her er en helt særlig situation, der er opstået. Og det er en erkendelse af, at terrortruslen udgår fra de muslimske samfund. Det er bestemt ikke det samme som at sige, at alle muslimer er terrorister.«

»Jeg ønsker bestemt ikke, at man ser mere og mere skævt til muslimer. Det må være i samfundets egen interesse at komme uvæsenet til livs. Og der har man en ganske særlig opgave i det muslimske samfund, nemlig: Man må tage ansvaret på sig og melde til myndighederne, hvis man oplever noget, der er uhensigtsmæssigt – f.eks. hvis en person bliver radikaliseret og overvejer at tage til Syrien. Det havde jo været det samme, hvis det var inden for Jehovas Vidner eller Scientology, sådan noget skete.«

Nu siger du, at du ikke ønsker, at man ser mere og mere skævt til muslimer, men er det ikke netop det, du bidrager til med sådan en her melding?

»Nej. Det, jeg siger her, er, at opgøret mod de her terrorister skal komme fra egne rækker. Opgøret skal muslimerne selv tage. Det må være i deres egen interesse, at det her bliver standset så hurtigt som muligt.«

Skal en kristen egypter afvises?

Hvornår skal et land så betegnes som muslimsk i dine øjne?

»Det ligger da i sagens natur. Der er 53 lande i den her verden, som har muslimske flertal. Det er sådan, man normalt gør. Vi taler da om kristne lande, muslimske lande, jødiske lande og hinduistiske lande. Det er helt normalt at gøre det på den måde.«

Mange lande med muslimske flertal har jo mange forskellige religioner. Hvad så hvis der kommer en kristen fra Egypten eller Libanon – skal han så også nægtes indrejse i Danmark, fordi han kommer fra et muslimsk land?

»Jeg kan godt definere, hvad muslimske lande er. Det er bare at sidde og remse dem op. Syrien er et muslimsk land, Afghanistan er et muslimsk land, og det er Iran og Irak også. Men det er ikke det, der skal være omdrejningspunktet. Jeg vil ikke ind i de detaildiskussioner, og det var heller ikke min idé at have en fuldt færdig plan. Jeg vil forsøge at skaffe os et pusterum.«

Det er vel relevant at høre, hvor grænsen går?
»Det kan godt være, du siger, det er relevant, men det vil jeg ikke svare på.«

Så du vil ikke svare på, om en kristen egypter skal afvises ved grænsen?

»Jeg vil ikke ind i de der detaljer. Det er ikke det, der er min idé med at skrive et læserbrev, at så har jeg en fuldt færdig plan. Jeg vil forsøge at skaffe os et pusterum, så vi har en mulighed for at finde ud af, hvordan vi kommer det her uvæsen til livs.«

»Jeg behøver ikke at profilere mig selv«

Når det ikke er en færdig plan, du kommer med, er det så ikke bare dig, der forsøger at profilere dig selv lidt i en periode, hvor der ikke sker så meget i dansk politik?

»Jeg behøver ikke at profilere mig selv. Det går ganske udmærket i forvejen.«

Men du må vel erkende, at det ikke har nogen gang på jord – der kommer jo ikke til at være opbakning i Folketinget til den idé?

»Der er masser af de ting, vi har sagt i tidens løb, hvor vi har fået at vide, at det har ingen gang på jorden. Pludselig er alle mennesker enige med os. Alting har jo en start. Jeg vil bare have, at vi holder op med at være naive, og at vi holder op med hele tiden at have den samme messen om, at vi skal fortsætte vores liv, som vi plejer. Det skal vi ikke. Vi skal tage vores forholdsregler.«

Er det ikke en diskrimination af muslimer?

»Det er det givetvis nok. Men det er at tage et udgangspunkt i, hvad der er virkelighedens verden – at den islamistiske terrorisme har sit udgangspunkt i islamiske lande.«

S: Lige lovlig inspireret af Trump

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, mener, at Søren Espersen »maler med en lidt for bred pensel« med sit forslag.

»Vi er rørende enige i den del, der hedder, at vi ønsker at minimere antallet af asylansøgere – herunder fra muslimske lande – hen imod et nulpunkt. Det er derfor, vi det seneste år har gennemført de mest omfattende stramninger nogensinde i danmarkshistorien. Men vi kan jo ikke gå ind og diskriminere på baggrund af religion,« siger han.

Hos Socialdemokraterne mener fungerende politisk ordfører Ane Halsboe-Jørgensen, at Søren Espersen må være »lige lovlig inspireret af Donald Trump« – den republikanske præsidentkandidat, der har foreslået at forbyde alle muslimer adgang til USA.

»Jeg tror ikke, der kommer noget som helst godt ud af at »Trumpliggøre« dansk politik – hverken på den her front eller andre. I øvrigt synes jeg, man skal huske på, at langt de fleste ofre for islamisk terrorisme er muslimer. Der er ingen simple svar på den situation, vi står i,« siger hun.