Efter Ida Aukens exit står sundhedsminister Astrid Krag som den mest oplagte afløser for Villy Søvndal. Der lurer dog også andre kandidater i kulissen.D

Astrid Krag skal afløse Villy Søvndal som formand for SF.

Selv om den 29-årige sundhedsminister endnu ikke officielt har meldt sig som kandidat, er det den sandsynlige udgang på formandsopgøret i regeringspartiet. Søndag meddelte en anden potentiel Søvndal-afløser, miljøminister Ida Auken, at hun ikke er interesseret i posten, og dermed er vejen banet for Krag, der internt i SF betragtes som et af de toneangivende medlemmer af partiets højrefløj.

Flere fremtrædende SFere har allerede meddelt, at de bakker op om Astrid Krag. Det gælder blandt andre det mangeårige folketingsmedlem Steen Gade og tre kommunale top-SFere, borgmester Ninna Thomsen fra København, viceborgmester Brian Dybro fra Odense og rådmand Thomas Medom fra Aarhus.

- Vi vil gerne opfordre SFs Astrid Krag til at stille op som formand for SF. Vi kender Astrid som en dygtig og kompetent politiker og leder. Vi er sikre på, at hun vil kunne samle partiet bag sig, skriver de tre kommunalpolitikere i en fælles udtalelse.

Ida Aukens exit er dog ikke ensbetydende med, at Astrid Krag vil blive kåret som ny SF-formand. Partiets venstrefløj ventes at stille med deres egen kandidat, og på den såkaldte grønne fløj tales der angiveligt om at køre næstformand Mette Touborg, der også er borgmester i Lejre Kommune, i stilling som formandskandidat.

Det er en udfordring, som Krags støtter må tage seriøst, understreger politisk kommentator Thomas Larsen fra Berlingske.

- Mette Touborg har den styrke, at hun er meget stærkt forankret på partiets grønne fløj, som også Ida Auken tilhører. Hun vil måske også have nogle chancer for at række indover i forhold til partiets øvrige fraktioner, altså kunne hun være en form for kompromiskandidat. Hun er en politiker, der nyder ret stor anseelse i SF, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Præcis som Astrid Krag vil Mette Touborg ikke kommentere forlydenderne om, at hun vil stille op. Det er ifølge Thomas Larsen et udtryk for, at processen med valg af ny formand vil blive afviklet bag lukkede døre.

- I SF er man ekstremt bekymrede for, at det her skal munde ud i borgerkrigslignende tilstande, så man forsøger at handle alt af internt. Derfor er der ingen, der kommer med åbne og ærlige meldinger udadtil, siger han.

På TV 2 tvivler politisk kommentator Henrik Qvortrup på, at Mette Touborg vil stille op. Hendes profil er næsten identisk med Ida Aukens, påpeger han. Men Qvortrup forventer, at en kandidat fra venstrefløjen, der er stærkt kritisk over for SFs midtsøgende politiske linje, vil melde sig på banen.

- Der vil komme et valg. Nu vil man måske se nogle kandidater fra kritikerfløjen i SF. Det kunne være en Annette Vilhelmsen, der også sidder i Folketinget, siger TV 2-kommentatoren til bt.dk.

Den mest markante figur på venstrefløjen er den åbenmundede Özlem Cekic, der har fået frataget alle sine ordførerskaber. Hun ville ikke have noget at tabe ved at stille op, konstaterer Henrik Qvortrup.

SFs landsledelse mødes mandag for at drøfte tilrettelæggelsen af forløbet, der skal føre til valget af en ny formand.