Ombudsmanden lukker nu sagen om besparelser på børneområdet i Odense Kommune med en opfordring til, at kommunerne fremover overholder loven.

Folketingets Ombudsmand er tilfreds med, at Odense Kommune selv har sat en stopper for ulovlige besparelser i børnesager og erkendt sin alvorlige fejl. Derfor lukker han nu den sag, han rejste tilbage i august.

Odense-sagen opstod, da det kom frem, at ledere i kommunen havde bedt socialrådgivere lukke hver femte forebyggende børne- og ungesag for at spare penge. Medarbejderne fandt ordren mærkværdig, og derfor henvendte de sig via deres fagforening til Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Jørgensen.

Det resulterede i, at ombudsmanden gik ind i sagen for at undersøge forholdene nærmere, men nu har han altså valgt at lukke den igen.

»Jeg noterer mig, at Odense Kommune har erkendt meget alvorlige fejl og trukket alle relevante afgørelser tilbage. På den baggrund kan jeg ikke gøre mere for de berørte børn eller deres familier,« siger Jørgen Steen Sørensen i en skriftlig kommentar.

Efter at Dansk Socialrådgiverforening henvendte sig til ombudsmanden, igangsatte Odense Kommune selv en ekstern undersøgelse. På baggrund af denne har kommunen nu erkendt, at sagerne ikke er blevet behandlet i overensstemmelse med lovgivningen. En kommune må nemlig ikke lukke en forebyggende hjælpeforanstaltning, hvis det skyldes en besparelse.

Det har resulteret i, at de 107 vanskeligt stillede børn og deres familier nu modtager hjælp igen. Derfor mener ombudsmanden ikke, at han kan gøre mere.

I 2013 gik Ombudsmanden ind i en lignende sag i Guldborgsund Kommune, og han håber, at den nye sag kan minde kommunerne om, at børnesager ikke skal lukkes på grund af besparelser.

»Den nye sag fra Odense Kommune bør være en yderligere understregning af, at tilsidesættelse af børns rettigheder begrundet i økonomiske forhold er en sti, der ikke må betrædes,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Sagen fra Odense har kostet en direktør og yderligere to chefer fra børne- og ungeforvaltningen jobbet.