Udlændingepolitik bliver et varmt emne forud for næste folketingsvalg, og Venstre kridter banen op med kontroversielle meldinger, der appellerer til utilfredse socialdemokrater, lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator.

Venstre er gået på stemmejagt hos blå socialdemokrater, der finder regeringens udlændingepolitik for blødsøden.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, på baggrund af de udspil, Venstre har lanceret de seneste dage. Mandag kom Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), med meldingen om, at Venstre er parat til at diskriminere mellem udlændinge fra vestlige og ikke-vestlige lande. I tirsdagens Berlingske proklamerede hun, at skoler med markant overvægt af tosprogede elever bør lukkes, og onsdag erklærer retsordfører Karsten Lauritzen (V) sig klar til at tage goderne fra udenlandske kriminelle, der afsoner i danske fængsler.

Det er ikke en tilfældighed, at udspillene kommer nu, vurderer Thomas Larsen.

»Man tager fejl, hvis man tror, det er tilfældige og uoverlagte meldinger, der kommer i øjeblikket. Det er tværtimod en ret orkestreret offensiv, som kulminerer i løbet af få dage, når Venstre holder sommergruppemøde, og offentligheden får indblik i den politiske pakke, som partiledelsen vil fremlægge,« siger den politiske kommentator.

Venstre vil ifølge Thomas Larsen skyde en offensiv i gang mod regeringens udlændinge- og integrationspolitik.

»Det sker delvist i protest mod regeringspartierne, fordi man føler, at regeringen er gået den forkerte vej og har blødt op på en del af den stramme udlændingepolitik, som VKO-alliancen stod for i nullerne,« siger Thomas Larsen.

Men Venstre er også på jagt efter stemmer fra utilfredse socialdemokrater, lyder vurderingen fra Thomas Larsen, der mener, at Venstre er klar til en ny runde værdikamp:

»Udlændingepolitik ser ud til at vinde frem igen blandt de emner, der optager danskere. Vi har været igennem hård krise, og alle danskere har været optaget af, hvordan man håndterer den økonomiske situation. Nu da vi er på vej ud af krisen, kan vi regne med, at nye politiske temaer vil optage danskere, og der tror jeg, værdikampen er på vej tilbage, og det er det, Venstre har set,« siger Thomas Larsen.

Risikoen for Venstre er dog, at de - i kritikeres øjne - rabiate meldinger på udlændingeområdet kan splitte partiet:

»Det er klart, at Venstre er ude i en balanceakt. Man kan ikke lægge konkrete politiske forslag frem, der kortslutter internationale love og konventioner. Der er også den risiko i det, at hvis de går for langt og strammer skruen for meget, så risikerer man interne protester, som vi har set de seneste dage, hvor prominente folk som Uffe Ellemann-Jensen, Jens Rohde (V) og Birthe Rønn Hornbech (V) har sagt, at nu går man for langt. Men der skal mange flere kritikere til, før man kan tale om splittelse,« siger Thomas Larsen.

Han vurderer, at der kan skabes enighed om stramninger af udlændinge- og integrationspolitik blandt partierne i blå blok.

»Der er et stærkt samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Venstre om udlændingepolitikken, og Konservative vil være klar til at stramme, efter at regeringen har løsnet op på området. Liberal Alliance har også strammet skruen, når det handler om udlændingepolitik og integrationsspørgsmål. Så jeg mener ikke, der er tale om blå splittelse på det her område,« siger Thomas Larsen og udpeger den økonomiske politik som en større udfordring for forbrødringen i blå blok.