Normalt er det en ren win-win for en dansk statsminister at mødes med den amerikanske præsident. Der drysser internationalt stjernestøv ned på statsministeren, som stolt kan rette ryggen.Sådan var det, da Poul Schlüter mødte Ronald Reagan, da Poul Nyrup mødte Bill Clinton, og da Anders Fogh mødte George W. Bush. Men sådan er det ikke helt, når Lars Løkke Rasmussen i morgen møder Donald Trump.

Mange danskere mener, at Trump nærmest er vanvittig og det værste, der er sket det amerikanske præsidentembede, siden Richard M. Nixon måtte gå af i vanære. Derfor vil det ikke nødvendigvis styrke Lars Løkkes i forvejen ramponerede troværdighed, hvis det fremstår, som om de to svinger godt sammen.
Danmark er kommet meget længere frem i køen hos den nye præsident, end vores størrelse og internationale betydning tilsiger. Trump har kun mødtes med otte statsledere fra andre lande, heraf fire fra Europa. Løkke bliver nummer ni, og eksperter vurderer, at det afspejler, at Danmark befinder sig i de inderste cirkler omkring den amerikanske magt.

Timingen er kærkommen, fordi den nye regering i USA stadig prøver at finde sine fødder. Det åbner en større mulighed for at gøre danske argumenter gældende, lyder vurderingen. Desuden er Trump en spontan type, som lytter mere til de første, han snakker med, end de sidste. Derfor er Folketingets partier også fulde af gode råd til Løkke: Han skal give Trump klar besked om solidaritet, frihandel, grøn omstilling og truslen fra Putin, lyder opfordringerne.

Løkke vil selv bringe spørgsmålet om USAs forpligtelser over for Nato og terrorbekæmpelse op under mødet, der bliver regnet for en succes, hvis det varer 45 minutter. Vi har en unik chance for at få ørenlyd hos den frie verdens tungeste aktør, og vi kan kun opfordre Løkke til at tage så mange af Folketingets gode ideer som muligt med til mødet. Han er jo ikke kun repræsentant for regeringen, men for hele landet.

kark