Gallup afslører stor opbakning til de strejkende - især fra kvinder.

Opbakningen er markant større end ved storkonflikten i 1998. Men sympatien kan hurtigt fordufte, når medierne begynder at bringe historier om syge ældre, der rammes.

Det erfarer Berlingske Tidende.

Sygeplejersker og hjemmehjælpere har langt større opbakning til deres konflikt, der begynder i dag, end industriarbejderne havde ved den seneste storkonflikt herhjemme i 1998.

Ifølge en ny Gallup-undersøgelse for Berlingske Tidende støtter 50 procent konflikten i dag, mens det for ti år siden kun var 35 procent, der bakkede op om de strejkende.

- I 1998 havde de strejkende kort tid til at argumentere for deres krav, så mange vidste ikke, hvad konflikten gik ud på. Denne gang har FOA og Dansk Sygeplejeråd i over halvandet år tæppebombet medierne med deres krav, så ethvert barn, der kan læse og se fjernsyn, har en klar fornemmelse af, hvad det her går ud på, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Han påpeger dog om, at opbakningen hurtigt kan fordufte, lige så snart medierne rapporterer om forsømte, syge ældre.

- Sympati er flygtigt, og i den kommende tid kommer de strejkende op imod et helt andet mediebillede, som de skal konkurrere med. Det vil vælte ud med historier om ældre, der ikke kan komme op af deres seng og få skiftet ble og få bad, siger Flemming Ibsen.

Det skriver Berlingske Tidende.

Også politikerne på Christiansborg er klar over, at stemningen kan vende hurtigt, men de er ikke meget for at tage ordet »indgreb« i munden.

- Folk kan godt se, at de (strejkende) i lang tid har været bagud med lønnen og er pressede på deres arbejde. Pressen har været med de strejkende indtil videre, men når der er gået en uges tid, begynder de at grave de dårlige historier frem, og så kan stemningen hurtigt vende. Vi tager det stille og roligt i Dansk Folkeparti og håber, at de finder en løsning. Vi vil ikke snakke om indgreb, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

Heller ikke Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen vil kommentere et muligt politisk indgreb set i lyset af den store folkelige opbakning til de strejkende.

Gallup-undersøgelsen viser store kønsforskelle i holdningen til konflikten. Gallup har spurgt, hvem der bærer hovedansvaret for konflikten, og her peger dobbelt så mange mænd som kvinder på lønmodtagersidens ansvar.

- Det er kvindedominerede fag, der er i konflikt, og jeg tror, at flere kvinder sympatiserer med konflikten, fordi de ved, at der er en skævhed i lønfordelingen. Mange mandlige ledere har den holdning, at kvinder får den løn, de skal have, og at kvinder ikke har brug for så mange penge som mænd, fordi deres løn bare er et supplement til husholdningen. Sådanne rigide opfattelser lever mere i hovederne på mænd end på kvinder. Jeg tror, at det er nogle af årsagerne til, at man ser en så markant skævhed i svarene, siger kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitetscenter.