En stor gruppe danskere kan ikke finde ud af at passe på sig selv i sengen. Selv patienter, der er blevet behandlet for kønssygdomme, glemmer at dyrke sikker sex, skriver morgenavisen dato.

Hver fjerde kvinde og hver syvende mand, der har været i behandling for kønssygdomme som klamydia, gonoré eller trichomoniasis, pådrager sig en ny kønssygdom i løbet af et år, viser en amerikansk undersøgelse, der netop er offentliggjort i det medicinske tidsskrift 'Annals of Internal Medicine'.

Det viste sig endda, at de fleste blev smittet igen i løbet af de første tre måneder efter behandlingen. Og der er ingen grund til at tro, det forholder sig anderledes i Danmark.

»Der er virkelig et problem med nogle danskeres uhensigtsmæssige adfærd. Vi kan se, at folk bliver smittet igen og igen,« siger overlæge Carsten Sand fra Venerologisk Klinik på Bispebjerg Sygehus.

Han mener stadig, at der mangler en ordentlig informationsindsats, men at der ofte ikke er tid og ressourcer ude hos de praktiserende læger, hvor behandlingen normalt foregår.

»Det er fint at give en behandling, men man skal huske at foretage en smitteopsporing, så man er sikker på at patienten ikke går ud og fortsætter sine seksuelle vaner og bliver smittet igen,« siger Carsten Sand.

De praktiserende læger kan også konstatere, at der er patienter, der gentagne gange kommer til lægen med nye kønssygdomme, men de mener ikke, at det skyldes manglende information.

»De kender jo risikoen, men dem, der har denne adfærd, er simpelthen uden for pædagogisk rækkevidde. Når bølgerne går højt lørdag aften, tager naturen over,« siger Michael Dupont, formand for de Praktiserende Lægers Organisation.