»Som jeg stod dér, virkede det mest af alt, som om vi havde opsøgt en medicinmand i en bananrepublik,« lyder det fra patientens kæreste

»Da vi ankom til skadestuen i Nakskov, spurgte lægen, om jeg ikke kunne assistere ham, for han var alene på vagt, og han kunne ikke sy min kærestes tommelfinger, uden at jeg hjalp ham.«

Bjørn Krauses stemme dirrer endnu af vrede, mens han fortæller om den behandling, han blev udsat for, da han sammen med to Falckreddere indbragte kæresten Pia Hansen, 44, til Nakskov Sygehus kort efter midnat.

»Vi havde solgt huset og var ved at pakke, da en porcelænsfigur gled ud af hånden på Pia. Hun greb ud efter den og skar hele tommeltotten op på langs. Jeg ringede 112 og fik en ambulance, der kørte til skadestuen med udrykning,« siger Bjørn Krause og fortsætter:

»Vi blev mødt af en udenlandsk læge, der ikke kunne tale ret meget dansk. Dér stod han med en stærkt blødende patient, hvor blodet pumpede ud af fingeren. Falckredderne kigge meget bekymret på lægen og spurgte, om han ikke skulle have assistance. Men det afviste han og bad i stedet mig om at hjælpe.

Som jeg stod dér, virkede det mest af alt, som om vi havde opsøgt en medicinmand i en bananrepublik.

Lægen bad mig end ikke om at vaske hænder. Det var mildt sagt en satans situation at stå i, tænk nu, hvis jeg ikke kunne tåle at se blod og var besvimet.«

Ledende overlæge Torben Kjær slår en stor latter op, da han hører om hændelsen:

»Det lyder meget rigtigt alt sammen. Jeg kan bestemt ikke afvise, det er foregået, som Krause fortæller. Den læge, der havde vagt, er ganske rigtigt udlænding, han er iraker, men han taler da rimeligt dansk.

Lægen må have vurderet, at han kunne klare opgaven uden at tilkalde en af de to sygeplejersker, der er i tilkaldevagt. De har måske 10-25 km til sygehuset, så inden de kommer i tøjet og møder op, så går der lang tid, husk på, vi er temmelig langt ude på bøhlandet.

Herude er vi også vant til at hjælpe hinanden, men det må ikke ske på en skadestue.

Patientens pårørende skal naturligvis ikke hjælpe en læge med at sy en finger sammen. Patientens pårørende skal slet ikke være til stede, det er en klar fejl,« siger Torben Kjær.

am@bt.dk