____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Skuespilleren Paw Henriksen - der er højaktuel som tjeneren Sancho Panza i teater-forestillingen 'Don Quixote' - har valgt nu at stå frem og fortælle om sit liv med den svære og frygtede tarmsygdom colitis ulcerosa. En sygdom, som 30.000 danskere kæmper med.

Han har i har været igennem tre store operationer, som betød, at han fik fjernet både tyktarm og endetarm. Og efter sidste operation fik han en svær bughulebetændelse, som let kunne have slået ham ihjel.

I lang tid tog den kendte skuespiller ikke symptomerne – hyppige blodige diarreer – alvorligt nok. Det gjorde hans situation kompliceret.

- Lige pludselig satte det sig bare kronisk og smadrede mit liv fuldstændigt. Altså, det var helt ødelæggende, fortæller den kendte skuespiller til sundhedsbladet ’Rask’, der udkommer nu.

Ved colitis ulcerosa er en del af eller hele tyktarmen ramt af en kronisk betændelsestilstand. Symptomerne er bl.a. hyppige afføring, ofte diarre, og træthed og feber er andre typiske tegn. Sygdommen skyldes, at immunforsvaret overreagerer på indholdet i tarmen , bl.a. nogle af de bakterier, der naturligt forekommer i tarmen. Ved en stor operation måtte hans tyktarm og endetarm fjernes.

Ved endnu en operation tre måneder senere fik han indsat en såkaldt pouch, en beholder, der opsamler afføringen. Den blev syet fast nede ved endetarmsåbningen.I forbindelse med den sidste operation gik noget galt. Han fik betændelse i bughulen.

- Jeg var lige ved at tage billetten. Det hele spredte sig. De sagde til mig, da det hele gik galt, at det havde jeg kun kunnet klare, fordi jeg var i god form. Ellers var jeg død, siger Paw Henriksen, der i mange år har holdt sig i fysisk form ved at dyrke boksning.

Han må kæmpe længe med følgerne af bughindebetændelsen:

- Jeg ryger så langt ned i vægt, at der ikke engang er boksere i den vægtklasse. Jeg taber 16 kilo, har vand i lungerne, og det er ad helvede til. Jeg er indlagt over hele sommeren. Det var ikke særlig morsomt, for at sige det mildt, fortæller han.

Paw Henriksen bliver stadig daglig mindet om sin sygdom.

- Nu kan jeg fungere, men det er stadigvæk på trods. Jeg har ikke colitis mere, men jeg har altid smerter. 24 timer i døgnet.

 Paw Henriksen er uddannet fra Statens Teaterskole i 2000. Han fik kort derefter en rolle i tv-serien ’Hotellet’, siden i ’Krøniken’ og ’Anna Pihl’. Lige nu spiller han sammen med Nicolas Bro på Betty Nansen Teatret i København – i ’Don Quixote’.