- Kvinder har også noget byde på. Ordene kommer fra ligestillings-minister Eva Kjer Hansen (V). Hun opfordrer alle vælgere - også de mandlige - til at stemme på en kvinde ved dagens kommunalvalg.

Kun 30 pct. af de 11.410 kandidater, der i dag er på valg er kvinder. Derfor mener ligestillingsministeren, at det er så meget desto vigtigere, at stemme på en kvinde.

- Der er brug for flere kvinder i politik, mener Eva Kjer Hansen, der dog afviser, at hendes opfordring skyldes, at kvinder er bedre politikere end mænd.

- Der er gode politikere både blandt mænd og kvinder. Derfor synes jeg, det er vigtigt at gå kandidatlisten grundigt igennem og også lige tænker kvinderne med og ikke bare gøre som man plejer, siger hun.

I dag er landets kommunalbestyrelser og amtsråd besat med beskedne 27 pct. kvinder. Men det bliver lavet om allerede i dag, hvis det står til ligestillingsministeren.

- Det handler om at gøre opmærksom på, at kvinder har også noget at byde på. Det er ikke kun Deperate Housewifes. De er faktisk rigtig gode politikere mange af dem, mener ministeren.

Ujævn kønsfordeling
Paradoksalt nok er det ikke bare i hendes eget parti, Venstre, men også i Eva Kjer Hansens hjemkommune, Aabenraa, at ligestillingen halter gevaldigt bagefter.

I Aabenraa kommune er kun 20 pct. af kandidaterne kvinder. Det giver den sønderjyske kommune den skæveste kønsfordeling i hele landet.

Det bekymrer ikke Eva Kjer Hansen at Venstre sammen med de Konservative og Dansk Folkeparti ligger i bund, når det gælder ligestilling.

Når nu du som minister går ud og anbefaler at stemme på en kvinde, er du så ikke bange for at jage vælgerne over til de ikke-borgerlige partier, hvor ligestillingen faktisk er slået i gennem?

- Nej. De vil jo spejde efter den bedste kvindelige politiker. Og vi ved jo begge to, at de findes hos Venstre, fastslår ministeren selvsikkert.

- Der er mange dygtige kvindelige politikere. Og selvfølgelig skal man da tage højde for, om man er til Venstre eller Konservative eller SF. Jeg vil bare gerne gøre vælgerne opmærksomme på, at vi skal have flere kvinder ind, så vi får en god og bred repræsentation.

Der er desværre stadig tendens til vanetænkning ude i partiforeningerne. Derfor opfordrede jeg sidste efterår lokalforeningerne til at finde flere kvindelige kandidater, fastslår Eva Kjer Hansen.

Pind af pinden
Et af de steder opfordringen er blevet fulgt er hos Socialdemokraterne i København, hvor Venstres spidskandidat Søren Pind sikkert helst havde været sin partifælles opfordring foruden.

Ritt Bjerregaard (S) er godt i gang med at feje alle sine mandlige modkandidater af banen. Og Søren Pind har da ikke gjort det nemmere for sig selv ved at melde ud, at danske kvinder er besværlige.

B.T. ville i går gerne have haft en kommentar fra Søren Pind selv, men må nøjes med en enkelt kommentar fra hans kampagneleder.

Søren Pinds holdning er: - Jeg synes, man skal stemme på den kandidat, man finder er bedst - uanset køn, siger kampagneleder Karin Nørgaard.

Hvem ligestillingsministeren stemmer på, vil hun ikke ud med. Men hun løfter sløret for, at det er en kvinde fra hendes eget parti. Dem er der beskedne otte af i Aabenraa kommune.

rav@bt.dk