Landets kommunale jobcentre har fået for mange penge tilbage fra staten og overholder ikke loven om beskæftigelsesindsatsen. Arbejdsgivere raser.

Kommunerne følger ikke loven, når de skal få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Samtidig får kommunerne refunderet penge, de ikke skal have fra staten, konkluderer en ny rapport fra Rigsrevisionen. I Dansk Arbejdsgiverforening vækker rapporten harme. Direktør Henrik Bach Mortensen peger på, at gode jobcentre kan gøre en forskel. Og det kan mindre gode jobcentre altså også.

- Det er jo afgørende, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og kommunerne sørger for, at loven ikke bliver opfattet som vejlende. Der råder en vilkårlighed i de 91 jobcentre, som hverken virksomheder eller medarbejdere kan være tjent med, siger Henrik Bach Mortensen til Ritzau.

Ifølge Rigsrevisionens rapport har én kommune alene fået udbetalt 700.000 kroner mere i refusion fra staten, end den var berettiget til. Arbejdsgiverne er derfor meget bekymrede, når kommunerne fra 1. august også skal tage sig af forsikrede ledige. De kommunale jobcentre har indtil nu taget sig af kontanthjælpsmodtagere, mens a-kasser og de statslige jobcentre har taget sig af ledige, der har været i en a-kasse.

- Rigsrevisionens rapport bekræfter til fulde den enorme bekymring, vi har. Kommunerne skal overtage indsatsen om få måneder, og derfor er det ubegribeligt, at nogle kommuner åbenbart bruger kræfter på at tænke i refusionsregler og ikke i sikre arbejdsmarkedet den fornødne arbejdskraft, siger Henrik Bach Mortensen.

/ritzau/