Besætningen fra det amerikanske spionfly, der for 11 dage siden måtte nødlande på den kinesiske ø Hainan, forlod tidligt torsdag morgen Kina. De 24 besætningsmedlemmer blev hentet af et amerikansk fly fra Continental Airlines.

Der skulle bringe dem til Guam. Herfra vil de blive fløjet videre til en flådebase på Hawaii.

De 24 besætningsmedlemmer har siden nødlandingen efter sammenstødet med et kinesisk jagerfly, hvis pilot blev dræbt, været tilbageholdt af de kinesiske myndigheder.

I den tid har besætningsmedlemmerne været gidsler i et diplomatisk spil mellem USA og Kina.

Kina har forlangt en undskyldning af USA, som de mener bærer skylden for ulykken. Det har USA ikke villet give. Efter forhandlinger mellem den kinesiske regering og den amerikanske ambassadør i Beijing har de to lande dog nærmet sig hinanden så meget, at de amerikanske besætningsmedlemmer fik lov at rejse.

Det spionfly, som de måtte nødlande, står dog fortsat i Kina, og det er uvidst, hvornår amerikanerne kan få det tilbage.

Umiddelbart efter det blev klart, at de amerikanske besætningsmedlemmer kunne rejse hjem, fik USAs udenrigsminister Colin Powell travlt med at understrege, at amerikanerne ikke har givet kineserne en direkte undskyldning.

"Der var ikke noget at undskylde for. Hvis vi havde undskyldt, ville det betyde, at vi havde erkendt at have gjort noget forkert. Og vi har ikke gjort noget forkert.

Derfor var det heller ikke muligt at undskylde," sagde Powell i Paris efter et møde med udenrigsministrene fra kontaktgruppen for eks-Jugoslavien. /ritzau/