Som publikum har talt deres tydelige sprog, har nu også den hjemlige filmmedarbejderforening, som står bag de årlige Bodil-uddelinger. Og for en gangs skyld er der rygende enighed mellem de to parter. Således kan Susanne Bier starte det nye år, som hun sluttede det gamle. Iført den gule førertrøje.

Succeskomedien "Den eneste ene" tegner sig nemlig for hele seks nomineringer. Udover en for selve filmen, blev det naturligvis til en for mandlige og kvindelige hovedrolle til henholdsvis Niels Olsen og Sidse Babett Knudsen.

Lars Kaalund nomineres for mandlig birolle, og takket være utrolige præstationer fra både Sofie Gråbøl og Paprika Steen blev det til to nomineringer i kategorien kvindelige biroller.

Fire nomineringer nåede både "Bornholms stemme" og "Mifunes sidste sang" op på. Begge er med i kapløbet om bedste film, og for "Mifune..." er Iben Hjejle, Anders W. Berthelsen og Jesper Asholt nominerede, mens Sofie Stougaard, Henrik Lykkegaard og Søren Hauch-Fausbøll dyster for "Bornholms stemme"

Nicolas Winding Refns med spænding ventede "Bleeder" måtte til gengæld nøjes med to nomineringer, som er fordelt på en til filmen samt en til Rikke Louise Andersson. Endelig blev det til en enkelt til "Magnetisørens sidste vinter", men dog i hovedkategorien bedste film.

Denne kategori i år udviddet fra fire til fem titler, udelukkende som udtryk for, at 1999 var et utrolig stærkt dansk filmår.

Så stærkt, at trods præstationer i hele to film - nemlig førnævnte "Bleeder" og "I Kina spiser de hunde" - måtte Kim Bodnia i år se sig forbigået i nominerings-ræset. Hvilket han dog langt fra er ene om.

Også Ole Lemmeke ku' i princippet have opnået to nomineringer for "Magnetisøren..." og thrilleren "Besat", men fik en lang næse. Og film som "Pizza King", "Klinkevals", "Kærlighed ved første hik" og mange flere klarede sig heller ikke på vægtskålen.

Eneste trøst må være, at der var der godt nok heller ikke mange udenlandske film, der var. Udaf 95 amerikanske film blev det "Shakespeare In Love", "Happiness", "Eyes Wide Shut", "The Straight Story" samt "The Thin Red Line" der overlevede, mens det i kategorien ikke-amerikanske - med 61 tilbud - var "Elizabeth", "Fucking Åmål", "I familiens hjerte", "Alt om min mor" og "Felicia's Journey" der overlevede slagte-runden.

Årtusindets første Bodil-pris uddeles 12. marts, traditionen tro i Imperial, København, og igen i år med Peter Mygind ved roret.