En ung pige så sin veninde i vandet og fik hende reddet op på en isflage i Præstø-ulykken, som kostede en friluftslærer livet. I næste uge vidner en lærer, der var til stede den dag for to år siden.

Fredag markerede afslutningen på en følelsesladet uge i Retten i Nykøbing Falster, hvor de sidste to elever fra Præstø-ulykken og en lærer fra Lundby Efterskole vidnede i sagen.

Sidstnævnte var ikke en del af ulykken, men fortalte om efterskolen og den eneste person, der omkom - en kollega - der blev beskrevet som en friluftslærer, der normalt vægtede sikkerhed højt.

- Men den her februarsejlads er for mig meget uforståelig. Den skulle ikke være foregået. Den skulle ikke have været der. Jeg vil aldrig anbefale nogen at sejle ud i februar, sagde læreren ifølge bt.dk.

Forinden havde det første vidne, en ung pige, som var én af de tre elever, som svømmede ind til land, fortalt, at hun så en veninde i vandet og fik hende reddet op på en isflage. Formentlig årsagen til, at veninden overlevede.

- Jeg lægger hende op, jeg klasker hende på kinderne for at få liv i hende, men hun ryger hele tiden sådan væk. Jeg forsøger at varme hende, men det kan jeg ikke rigtigt, fortalte vidnet ifølge bt.dk.

I løbet af ugen er der fra otte andre tidligere elever fra Lundby Efterskole, som var involveret i ulykken, blevet tegnet et billede af en sejltur i dragebåden, hvor sikkerheden haltede.

I overensstemmelse med de fleste af sine tidligere medelever fra ulykken fortalte pigen, at de ikke blev oplyst om sikkerheden til søs, hvilke svømmeveste de skulle vælge, eller hvordan man sejler.

Og ligesom flere andre fortalte hun, at eleverne ikke ville sige fra over for lærerne, særligt friluftslæreren, som mistede livet ved ulykken, da de dermed ville blive straffet.

Ulykken fandt sted i februar for knap to år siden, da 13 elever og to lærere fra skolens idrætshold sejlede ud på Præstø Fjord i en dragebåd. Vejret var ifølge flere af elevvidnerne dårligt, og fordi det var blæst op, besluttede de sig for at vende om. Men vendingen gik galt, båden kæntrede, og alle havnede i vandet.

Mens tre elever reddede sig i land og fik tilkaldt hjælp, lå resten i det to grader kolde vand. Syv af eleverne var klinisk døde, men blev senere genoplivet, og flere har i dag varige mén.

Efterskolen som juridisk person og forstanderen Truels Truelsen står i retssagen tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af loven om sikkerhed til søs, og mens skolen kan ende med at blive tilkendt bødestraf, risikerer forstanderen fængsel.

Fredagens andet elevvidne, en ung dreng, var blandt de syv elever, der fik hjertestop i det iskolde vand, men blev genoplivet af redningsfolk. Han blev overført til Hammel Neurocenter sammen med flere af de andre elever, der også skulle i genoptræning efter ulykken. Han går stadig til fysioterapeut på grund af problemer med sit højre ben efter en blodprop i benet.

- Jeg har også kognitive problemer. Ting som at kæde stol, bord og reol sammen til, at det hedder møbler, forklarede drengen ifølge bt.dk.

Næste retsmøde finder sted 22. januar, hvor blandt andre en lærer, der overlevede ulykken, skal vidne.