Politiet frygter, at bande-programmer giver kriminelle 'celebrity-status'. Men idémanden bag 'Bandekrigerne' er irriteret over, at politiet ikke bakker programmerne op.

Onsdag løftede TV2 sløret for deres stort anlagte bandedokumentar ‘Bandekrigerne’. I aftenens første del stod bandelederen Lille A - Abde Benarabe - fra Blågårdsplads-grupperingen frem og fortalte sin historie. Torsdag er det Bandidos-rockeren Brian Sandbergs tur. Men producenten bag programmerne, Koncern TV og dets direktør Thomas Heurlin, havde gerne set politiet medvirkede.

- Jeg er ærligt talt irriteret over, at det har været så svært at samarbejde med politiet. Som skatteborgere betaler vi til det, og det har en pligt til at stille op, synes jeg. F.eks. ville jeg ønske, at politiet havde været mere samarbejdsvillige, når vi ville følge vores medvirkende, mens de sad inde, fortæller Thomas Heurlin til BT.

Undervejs sad Brian Sandberg varetægtsfængslet for drabsforsøg i to et halvt år frem til 2012. Men bag tremmerne havde kameraerne ingen adgang.

- Jeg ville gerne have vist, hvilke repressalier samfundet rent faktisk giver bandemedlemmer. Jeg er ked af, at det ikke var muligt, men jeg tror, det skyldes den angst for at forherlige kriminelle, siger Heurlin.

Begejstringen for at fortælle en bandeleder og en rockers livshistorie på landsdækkende tv kan ligge et meget lille sted hos politiet, erfarer BT. Man ønsker ikke at bidrage til bandemedlemmernes ‘celebrity-status’, som det hedder.

- Vi er absolut ikke ude på at forherlige bandelivet. Målet er ikke at fortælle en fascinationshistorie, men at bidrage til debatten og til at hæve informationsniveauet, så jeg håber da virkelig, at andre - politi og myndigheder - kan bruge, det vi har lavet, siger Thomas Heurlin.

De to programmer er filmet over flere år, fra den sidste bandekrigs begyndelse i 2008. Thomas Heurlin har indgået kontrakt med både Abde Benarabe (Lille A) og Brian Sandberg forud for optagelserne. En af betingelserne var, at de havde 48 timers fortrydelsesret, men derefter havde de ingen redigeringsret. I kontrakterne var også indføjet en særlig paragraf om, at en advokat skulle gennemse optagelserne.

- Både af hensyn til os og til dem, så vi ikke får politiet på nakken og ikke narrer vores medvirkende ud i noget, som får dem dømt. Vores mål har ikke været at efterforske eller opklare forbrydelser, siger Thomas Heurlin.

Men tv-producenten afviser, at aftalerne har været mere særprægede, fordi han har haft med kriminelle at gøre.

- Nej, jeg synes bestemt ikke, at jeg har givet køb på troværdighed for at give dem særlige rettigheder.

Andel del af 'Bandekrigerne' sendes torsdag. Derefter følger en live-debat med blandt andre justitsminister Morten Bødskov om den verserende bandekrig.

HVAD MENER DU? BURDE POLITIET HAVE STILLET OP - ELLER BURDE TV2 HAVE UNDLADT AT GIVE TALETID TIL KRIMINELLE SOM LILLE A OG SANDBERG? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER