Etniske familier med muslimsk baggrund, grimme, tykke og gamle på forhånd er sorteret fra, når der skal laves danske fakta-programmer, siger tv-direktør Thomas Heurlin fra Koncern TV.

- Der er alt for meget 'blå blink' og læger i hvide kitler, hvor man bevidstløst følger med et kamera, fordi det er billigt, og der altid er indbygget drama, siger Thomas Heurlin og påpeger, at de danske tv-skærme er præget af, at altfor mange faktaprogrammer er udenlandske tv-ideer, der er oversat til dansk.

- Men det giver ikke et billede af dagens Danmark, siger den erfarne tv-direktør, der har lavet faktaprogrammer i over 25 år.

- Man tror, at fakta-programmer skal handle om noget ekstremt, hvor man tager en ekstrem gruppe og udsætter dem for et eller andet i stil med 'Divaer i junglen'. Det er bare ikke godt nok, når vi tænker på alle de public service-penge, der også gives til danske fakta-programmer, som jeg også selv laver mange af.

 - Vi burde være mere opfindsomme, siger Thomas Heurlin fra Koncern TV, der bl.a. laver 'Mormors bordel' og 'Liebhaverne' til TV2 og 'Restaurant bag tremmer' til DR1. Han mener, at det Danmark, der bliver præsenteret på dansk tv er helt skævt.

 - Vi er for dårlige til at skildre det samfund, vi har, når bestemte grupper af samfundet på forhånd er udelukket. Det er alle over 50, tykke, grimme eller indvandrere med muslimsk baggrund. De er udelukket på forhånd.

- Når valget står mellem en indvandrerfamilie med en muslimsk baggrund og en familie fra Hellerup ved jeg godt, hvad der bliver valgt, siger Thomas Heurlin, der også slår sig selv i brystet for at være for uopfindsom, når det drejer sig om at skildre Danmark.

- Jeg er selv med i systemet og med til at sortere deltagere. Men vi har et problem, når en masse mennesker og deres hverdag ikke bliver skildret. Det er f.eks. sjældent, der er råd til at lave tv i Jylland. Jyder er 'no go' af økonomiske grunde.

- 'Gintberg på kanten' var en undtagelse - og stor succes, siger Thomas Heurlin og fortsætter: For vi kan jo godt. Se 'Drengene fra Vollsmose' og 'De bortførte børn', hvor værten selv havde noget på spil, og som blev en stor seersucces.

- Når vi praler af internationale drama-serier med succes i udlandet som 'Borgen' og 'Forbrydelsen', så handler de jo dybest set om de nære familierelationer. Men det er ligesom man har opgivet ævred med hensyn til fakta-programmer, der ikke bare skal laves for at få folk til at se mere tv, men først og fremmest dansk kultur.
.