Flygtninge og indvandrere i yderområderne får mulighed for psykiatrisk hjælp på modersmålet via video. Indenrigs- og sundhedsministeriet støtter med en million.

En psykiater, der sidder i København, kan sagtens hjælpe en patient, der befinder sig i den anden ende af landet. Det er idéen i et projekt, der giver etniske minoriteter i yderområderne mulighed for behandling på modersmål.

Fænomenet hedder telepsykiatri. Gennem en videokonference kan psykiateren behandle de psykisk syge indvandrere og flygtninge, der så slipper for at sidde på en venteliste i lokalområdet og savne hjælp på deres eget modersmål.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) roser idéen og projektet, der støttes med en million kroner af hans ministerium:

- Her har vi et rigtigt godt eksempel på en af de muligheder, som den teknologiske udvikling giver os, siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

- Med videokonferencer mellem psykiateren der, hvor ekspertisen findes og patienten der, hvor han bor, er den geografiske afstand ikke længere nogen hindring, siger han.

Rent praktisk er det behandlingscentret Den Lille Prins i København, der skal samarbejde med psykiatriske afdelinger og lægehuse i yderområderne.

Bertel Haarder ser store perspektiver i projektet, der forventes at løbe frem til 1. maj 2012, hvor behandlingsformen eventuelt kan udvides og gøres permanent.

- Det er endda muligt med projektet her at få behandling fra behandlere i Sverige. Jeg tror på, at vi vil se mere telemedicin og mere telepsykiatri i fremtiden, siger Bertel Haarder.

/ritzau/