To store amerikanske undersøgelser dokumenterer endnu engang, at det er bedre at spise fisk og kylling.

Der er højere risiko for at dø tidligere, hvis man er storforbruger af rødt kød og forarbejdet kød, f.eks. bacon, røget skinke og andre former for kødpålæg. Risikoen for at dø af kræft stiger således med ti procent for hver ekstra portion rødt kød (85 g), som man spiser. Når det gælder det forarbejdede kød stiger dødeligheden med 16 procent for hver ekstra portion, der indtages dagligt.

Det konkluderer en ny amerikanske undersøgelse, som er baseret på to store befolkningsundersøgelser, Undersøgelsen omtales mandag både af BBC og af vores hjemlige Kræftens Bekæmpelse.

I Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning kommer de nye tal ikke bag på post.doc, Rikke Egeberg.

- Vi anbefaler at begrænse indtaget af rødt kød og, hvis muligt, helt at undgå at spise forarbejdet kød, siger hun til cancer.dk

Den amerikanske undersøgelse viser også, hvad det betyder at erstatte det røde og forarbejdede kød med andre sundere proteinkilder som f.eks. fjerkræ og fisk. Det giver lavere risiko for tidlig død.

- Det er jo interessant ud fra et folkesundhedsperspektiv, siger Rikke Egeberg.

De nye oplysninger har udspring i to store amerikanske befolkningsundersøgelser. Den ene, som er fra Health Professionals Follow-up Study, omfatter 37.698 mænd, som man har fulgt i op til 22 år, I den anden fra Nurses Health Study fulgte man 83.644 kvinder i op til 28 år. Mændene og kvinderne skulle besvare spørgeskemaer om deres kostvaner hvert fjerde år.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler i dag, at vores forbrug af rødt kød og forarbejdet kød skal være under et halvt kilo om ugen.