Regeringen og regionerne vil indføre færre kontroller til kræftsyge. Kræftens Bekæmpelse støtter ideen.

Kræftpatienter kontrolleres systematisk for, om sygdommen er vendt tilbage, men da næsten en kvart million danskere har haft kræft, er det nødvendigt at fjerne de faste kontroller, der i begyndelsen finder sted med få måneders mellemrum og siden en gang om året. Sådan lyder det fra både regeringen og Danske Regioner, skriver Jyllands-Posten.

- Kontrollerne æder en masse ressourcer, og gruppen af mennesker, der har haft kræft, er stor, og den bliver kun større i de kommende år. Det er bedre at anvende midlerne på at opspore og behandle kræft end at kontrollere den, siger regionernes formand, Bent Hansen (S), til avisen.

Han vil gøre kontrollen af kræft langt mere individuel, så der indføres kontrol efter den enkelte patients behov.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) understreger, at kræft og kræftbehandling er en stor belastning, og at mange patienter vil være nervøse for tilbagefald.

- Men jeg er enig i, at vi skal have en anden tilgang til, hvordan sundhedsvæsenet følger op på behandlingen, for selv om den opfølgende kontrol måske giver den enkelte en større tryghed, er der ikke særlig megen dokumentation for, at den har effekt, siger hun til Jyllands-Posten.

Hos Kræftens Bekæmpelse er formand Frede Olesen enig i, at speciallægernes tid skal prioriteres til behandling frem for kontrol, så læge og patient sammen vurderer, hvornår det er tid til en kontrol - der dog så skal »leveres prompte«.

Han frygter ikke, at færre kontroller vil øge risikoen for uopdagede tilbagefald.

Omkring 225.600 danskere har i dag overlevet en kræftsygdom, og Kræftens Bekæmpelse forventer, at tallet vil stige - blandt andet på grund af bedre resultater af behandling samt en stigende levealder.