Isbjørnemoderen Ilka havde ikke mælk til sin unge, som nu deler seng med direktøren for Skandinavisk Dyrepark på Djursland.

Danmark har fået sin egen 'Knut'. Den lille isbjørneunge er bare en måned gammel og bor hos direktør Frank Vigh-Larsen i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. Men Siku, som den lille isbjørn er blevet kaldt, skal ikke dele skæbne med Berlins berømte maskot, fastslår han.

Siku1

Siku blev født den 22. november, og efter det første par dage konstaterede parkens dyrepassere, at der var noget galt i isbjørnehulen. Den lille unge skreg og var konstant meget urolig.

- Isbjørnemoderen Ilka har to gange tidligere født unger, men ikke selv haft mælk til dem, og derfor besluttede vi at gribe ind. Havde vi ladet Siku blive hos sin mor, var han død i løbet af en dags tid, siger Frank Vigh-Larsen.

Han lyder temmelig søvndrukken, da Berlingske ringer ham op her til morgen. Som et andet kolikbarn har Siku holdt ham vågen det meste af natten, og lige om lidt skal han i gang med 'morgenamningen'. Så kan vi ikke ringe igen lidt senere?

Siku skal have mad otte gange i døgnet, en sutteflaske med ca. 60 ml mælkeerstatning pr. gang, en særlig type til rovdyr med ekstra højt indhold af fedt og protein. Ved fødslen vejede han kun 800 gram – en voksen isbjørnehan vejer ca. 500 kg, så der skal tages godt fra. Siden Siku flyttede ind hos Frank Vigh-Larsen har han taget næsten to kilo på og vejer i dag 3,6 kg.

Ambassadør for arktis

- Så nu tror vi på, at han klarer den. Han er allerede en rigtig lille kraftkarl, siger Frank Vigh-Larsen, der også sidste år prøvede at redde en af Ilka unger, men forgæves. Den lille hun-isbjørn døde efter få dage.

Navnet Siku betyder 'hav-is' på grønlandsk, og navnet er valgt med omhu.

- Nej, han skal for himlens skyld ikke hedde Knut, det er en helt anden proces, vi har gang i, siger Frank Vigh-Larsen med forfærdelse i stemmen og med henvisning til den lille isbjørneunge i Berlins Zoo, der blev alles kæledægge, men fik en trist skæbne og i marts blev fundet død kun fire år gammel.

Siku1

Siku skal ligesom de andre isbjørne i Skandinavisk Dyrepark være ambassadør for sine vilde artsfælder i Arktis og være centrum i en ny formidling om klimaet og Arktis, fortæller han.

- Vores vigtigste eksistensberettigelse som dyrepark er en seriøs formidling om de vilde dyrs liv. Isbjørnene i Arktis er 100 procent afhængige af havisen for at kunne fange de sæler, der udgør mere end 95 procent af deres føde, og de er allerede hårdt ramt af den globale klimaforandring, der får havisen til at smelte tidligere og tidligere om foråret. Ingen havis betyder ingen isbjørne, og de seneste prognoser tyder på, at isbjørnene i Arktis vil være tæt på at være uddøde om 40 år.

Fuldtidsarbejde

Siku skal også være en del af det verdensomspændende avlsarbejde for isbjørne i dyreparker og zoologiske haver, som Skandinavisk Dyrepark indgår i.

- Der er mangel mangel på isbjørne i dette avlsarbejde, og derfor er det vigtigt, at Ilkas gener bliver givet videre til næste generation. Derfor kan Siku allerede nu se frem til selv at skulle være far om nogle år, siger Frank Vigh-Larsen.

Men alt det ved Siku ingenting om endnu, og han er formodentlig også ligeglad. Lige nu bor han i Fank Vigh-Larsen seng, de både sover og spiser sammen døgnet rundt. - Det er et fuldtidsarbejde at passe sådan én. Men det er jo også en fantastisk oplevelse. Lige nu er han helt uimodståelig, og når han har fået øjne - de første sprækker begyndte at åbne sig her i nat - så bliver ham uforskammet uimodståelig, siger Frank Vigh-Larsen.

Han får efter nytår får aflastning af to dyrepassere, så de kan tage sig af Siku i treholdsskift.

- Vi skal være ved ham døgnet rundt i et år, og han er først fuldt udviklet i fire-fem års alderen. Men allerede til sommer kan han begynde at komme ud i anlægget til de andre isbjørne og lære dem at kende og finde ud af, hvem han selv er, siger Frank Vigh-Larsen.

Skal ikke dele skæbne med Knut

Han er meget opmærksom på, at Siku ikke skal dele skæbne med Knut fra Berlin, som blev mobbet af de andre isbjørne.

- Selvfølgelig er det ikke ideelt, at Siku ikke er hos sin mor, men ellers var han død. Og fordi vi har verdens største og bedste isbjørneanlæg på 26.000 kvm – det svarer til fem fodboldbaner – er der også langt bedre muligheder for, at dyrene kan finde ud af det sammen end f.eks. i Berlin, hvor der er meget mindre plads, siger han.

Siku1

- Når man sætter store rovdyr sammen, går ofte galt, fordi ikke plads nok. Dyrene kan ikke komme væk fra hinanden, når de ikke kan forliges, og så kommer de op slås, og de svageste udvikler tvangshandlinger, hvor de f.eks. går rundt og rundt om sig selv. De problemer har vi ikke, og vi har også hanner og hunner gående sammen. Det kan vi, fordi vi har plads nok – og tid nok.

- Det er meget vigtigt for os, at Siku ikke bliver en ny Knut, understreger han.

I vinterhi

Skandinavisk Dyrepark holder vinterlukket frem til 28. april. Indtil da vil man kunne følge Sikus udvikling på parkens hjemmeside.