Mere end hver anden dansker indrømmer at være misundelig på en jævnaldrende ven, der tjener mere end dem selv. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Livsstilsekspert Henrik Byager er ikke overrasket. "I Danmark leger lige børn bare bedst," siger han til Avisen.dk.

Han mener, at danskerne alt for sjældent bakker op om hinandens succeser.

Og det er ekstra slemt, hvis dem, vi normalt sammenligner os med, pludselig stiger i graderne på job.

- Har to venner fulgtes ad gennem livet, og den ene pludselig rykker fra buschauffør til direktør, er det klart, at én føler sig som taber i venskabet, siger han.

Iværksætter Martin Thorborg, der blandt andet er kendt som stifter af søgeportalen Jubii og flittig revser af den danske jantelovsmentalitet, tror ikke på Avisen.dk's undersøgelse.

- Den halvdel, der ikke er misundelige, lyver, siger han.

Det er helt naturligt at misunde venner, der har haft de samme chancer i livet, men som har formået at udnytte dem bedre end én selv, mener han.

Martin Thorborg oplever tit, at "mænd i jakkesæt", bliver irriteret over hans succes.

- Jeg føler, jeg pisser dem af, fordi jeg tjener dobbelt så meget som dem, selvom de har finere uddannelser og arbejder lige så meget som mig, siger han til Avisen.dk. Martin Thorborg tror dog på, man kan vende misundelse til noget positivt - for eksempel ved at få nogen til at anstrenge sig mere eller kræve mere i løn.

- Misundelse kan blive en drivkraft, hvis man tænker 'når han kan, så kan jeg altså også, siger han.

Men Martin Thorborg er godt klar over, at det langt fra er alle, der hanker op i sig selv, når de mærker et stik af misundelse i maven. Og han påpeger, at det er skidt for en arbejdsplads, hvis flere medarbejdere er bitre, fordi de er misundelige på kolleger eller venner, der tjener mere end dem selv.