Der er stor forskel på tankegangen i Danmark og Sverige, siger ekspert

Hvad er der med de svenskere? De idømmer en kunstner fængsel, retter i Pippi-bøgerne, og senest trækker de den svenske udgave af en dansk bog med børnecitater fra 2005 tilbage, fordi dengang otte-årige drenges udtalelser nu har vakt forargelse hinsidan.

Fremstidsforskeren Uffe Paludan, der i 25 år har arbejdet med dansk-svenske forhold, er ikke overrasket over, at danskere kan have svært ved at forstå tanketanken i det nære broderland.

- Det er egentlig ikke så mærkeligt, for reelt har vi kun sproget og vikingetiden til fælles. De sidste tusind år har vi været to selvstændige lande, der har udviklet os efter ret forskellige påvirkninger i eksempelvis kultur og religion.

Præget af Grundtvig

- Vi danskere er meget præget af Grundtvigs tanker om, at der er noget godt i ethvert menneske, som dybest set selv må bestemme sit forhold til Gud. Det er meget subjektivt og individuelt, mens svenskerne har en anderledes kollektiv konsensus-tilgang til, om noget er rigtigt eller forkert.

- I Sverige har man en klar opfattelse af, hvad det vil sige at leve rigtigt, og det giver nogle mulighed for at præge andre til at leve på den rigtige måde. I Danmark vil man derimod altid have en indstilling om, at det her skal vi diskutere og afprøve forskellige synspunkter, siger Uffe Paludan, der har både dansk og svensk personnummer.

Han mener, at den dansk-svenske forskel går igennem alt. Hvis man eksempelvis sidder i en virksomhed og drøfter et emne, så snakker man sig i Sverige omhyggeligt frem til en enighed om, hvad der er det rigtige.

I Danmark bruges diskussionen til at prøve synspunkter af, og hvis alle er enige, er det lige før, at man automatisk siger det modsatte for at prøve det af.

Der er hele tiden noget subjektivt i den danske opfattelse, mens det i Sverige er meget mere objektivt. Det er, som det er. Det gør svenskerne til meget lettere ofre for manipulation, tilføjer Uffe Paludan.