Godt tre procent af de danske soldater, der bliver sendt i krig, har alvorlige psykiske problemer.

Forsvaret har i årevis ladet danske soldater drage i krig uden at være sikre på, om de har psyken til det, skriver Politiken mandag.

Der bliver nemlig ikke lavet en psykologisk vurdering af soldaterne, inden de tager på mission.

Ifølge en rapport fra forsvaret havde 3,3 procent af dem, der var på mission i Afghanistan fra februar til august 2009, symptomer på posttraumatisk stressyndrom (PTSD) inden afgang.

- Det er ikke hensigtsmæssigt at sende soldater af sted, der har det rigtig skidt, allerede inden de tager af sted, siger Mette Bertelsen til Politiken. Hun er psykolog ved Militærpsykologisk Afdeling, der hører under forsvaret.

PTSD kommer til udtryk ved angst, tristhed, søvnproblemer, irritabilitet, og at man er meget på vagt.

Ud over de 3,3 procent kommer en andel på ni procent, der inden udsendelse ikke når grænseværdien for, hvornår man har PTSD, men alligevel har nogle af symptomerne.

Forsvaret erkender problemet og vil nu lave "en styrket udvælgelse" i forsøget på at opdage psykisk ustabile soldater.

Meldingen glæder Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen:

- Jeg har længe sagt, at man bør screene soldaterne på forhånd, for det er ikke en spejdertur, de tager ud på.

- Man kan nok ikke helt undgå, at der kommer soldater af sted, der er psykisk ustabile, men en bedre vurdering er nødvendig, siger John Dyrby Paulsen.

Formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, tror heller ikke, at en bedre udvælgelsesproces betyder, at man helt kan undgå, at der kommer soldater af sted, der ikke er klar:

- Menneskets psyke er mere kompliceret end som så. Men det her er noget, som vi har ønsket i lang tid. Det er bare først nu, at Forsvaret har fundet en model, som kan bruges til at vurdere soldaterne, siger Flemming Vinther.

/ritzau/