Ansatte i Skat beskyldes nu for at true med rockere.

Det skriver BT mandag.

Et mødereferat i Skat  25. november sidste år afslører, at en ansat i Skat skulle have truet en virksomhed med at sende ’nogle af dem med rygmærker’, hvis der ikke blev fundet en ‘løsning’.

Den opsigtsvækkende trussel om at sende rockere, blev rettet mod en autoforhandler og er ikke blot en tilfældig anklage, men har været drøftet på et lukket møde højt oppe i Skats system, hvor en underdirektør og en funktionsleder i Skat ‘indtrængende’ efterlyste flere oplysninger vedrørende truslen, så de kunne forfølge og måske endda opklare sagen.

Truslen indgår desuden som en del af en ekstern undersøgelse, som Skat har iværksat for godt 14 dage siden af dets egne kontrolbesøg hos 46 autorforhandlere i 2014.

Dermed rammes Skat af nye alvorlige beskyldninger om trusler blot få dage efter, man har afsluttet et historisk tjenstligt forhør af seks ansatte, der var involveret i den skattesagen mod erhvervsmanden Jesper ‘Kasi’ Nielsen, der af Skat blev truet til at indgå en frivillig aftale mod, at Skat til gengæld ikke ville gå efter hans familie. I den forbindelse blev fire skattemedarbejdere straffet.

Skat har siden sidste år intensiveret jagten på snyd med afgifter i forbindelse med bilsalg. Kort fortalt mistænker Skat autoforhandlerne for at flytte en del af avancen ved bilsalg over i ekstraudstyr til bilen. Ekstraudstyr er nemlig ikke afgiftsbelagt modsat biler. Bilforhandlerne føler omvendt, at Skat kommer på kontrolbesøg og presser og truer dem til at indgå aftaler, som de slet ikke er enige i, og som der ofte slet ikke er belæg for. F.eks. kan en trussel fra Skats side være, at man udvider kontroller, hvis autoforhandleren ikke 'nikker ja' til Skats løsning.

Skats aggressive fremfærd har ført til, at Skat og autobranchen har holdt en række møder i løbet af det seneste år, hvor Skats allerøverste top, herunder både Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, og den daværende skatteminister Holger K. Nielsen, også har været involveret. På mødet 25. november, hvor truslerne om ’rygmærker’ blandt andet kom frem, var Skat repræsenteret af en underdirektør og en funktionsleder.

Hos Autobranchen Danmark bekræfter man, at truslerne er helt reelle.

- Det er en problemstilling, som ikke er ukendt for os, siger Autobranchen Danmarks administrerende direktør, Jens Brendstrup, der ellers ikke ønsker at udtale sig om mødet, fordi det var et lukket møde.

Direktør for Skats indsatsområde Erling Andersen bekræfter, at han også kender til truslerne. Men han siger til BT, at Skat aldrig fik en mulighed for at undersøge anklagerne.

- Vi har efterspurgt af flere omgange konkrete oplysninger om den udtalelse, og det har vi ikke fået, og derfor har vi ikke kunnet komme videre med denne konkrete situation, siger han til BT.

Jens Brendstrup vil ikke udtale sig om, hvad der skete efterfølgende i den konkrete sag, fordi der er tale om et lukket møde i Skat, som han ikke kan og må udtale sig om. Han afviser dog Erling Andersens udlægning og siger generelt:

- Når man som brancheorganisation anfører nogle af de her ting over for Skat, er det fordi virksomhederne ikke ønsker at stå frem af frygt for repressalier.

- Men vi havde faktisk et møde den 30. juni med Skats direktør Jesper Rønnow Simonsen, hvor der var to autoforhandlere til stede, så han kunne få et førstehåndsindtryk af, hvad det er for nogle trusler, branchen oplever. Så det passer simpelthen ikke, hvad han siger. Efterfølgende har Skat jo også selv reageret ved at lave en ekstern evaluering af kontrolbesøgene, siger Jens Brendstrup til BT.

Læs meget mere i BT mandag:
- Vilde metoder i jagten på skattekroner
- Ekspert: Skat vender bevisbyrden
- Sådan truer Skat