Vi skal fra ældrebyrde til ældrestyrke - det kræver dygtige ledere på arbejdspladserne.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Du bliver 90 år. Du skal arbejde, til du bliver 69. Og du er gammel, når du bliver...

Ja, sæt selv tallet ind. Det er nemlig i den grad tid til at gøre op med aldersbegrebet. Du kan mere end nogensinde være træt, trist og grå indeni og udenpå, når du er 35. Og du kan være frisk, fyrig og på vej på nye eventyr, når du er 78. Aldersbegrebet er på vej til at blive erstattet af livsfaser.

Det er bare ikke alle, der har opdaget det. Og derfor er den følgende opsang primært til Danmarks virksomheder.

Med tilbagetrækningsreformen er der udsigt til, at vi, der er født i 1963, skal arbejde, til vi bliver 68. Og de, der er født efter 1967, skal arbejde, til de bliver 69.

Det er blå, borgerlig politik at afskaffe efterlønnen. Og skabe balance i et velfærdssamfund, der er truet i alle ender og kanter, blandt andet af det man kaldte ’ældrebyrden’.

Men der er også virksomheder derude, der langtfra er lykkelige for at skulle ’slæbe på medarbejdere i den tunge ende’, til disse bliver 69. De tør ikke sige det højt, men de findes i stort tal. Tidligere har disse virksomheder pustet lettet ud, når folk gik på efterløn eller måske endda blev fyret i den regelmæssige sparerunde.

Dén indstilling er en falliterklæring - og det er ledelsemæssig dovenskab.

Nu handler det mere end nogensinde om at udvikle medarbejderne hele livet. Det er virksomhedernes opgave at sikre rammerne for livslang udvikling og at skabe meningen med at være netop dér på arbejdspladsen.

På den måde gør man ældrebyrde til ældrestyrke. EU har faktisk gjort 2012 til ’Europæisk år for aktiv aldring’. Lad os endelig tage den udfordring op i Danmark. Det er i den grad dumt og overfladisk at afskrive de voksne medarbejdere som tunge og placere de unge som dynamiske.

De virksomheder, der formår at bevare lysten til udvikling og meningen og motivationen på arbejdspladsen, vil profitere af det og finde ud af, at erfaring kan være lig med uerstattelig kompetence, der skal udnyttes.

Her i B.T.-huset har vi faktisk medarbejdere pænt oppe i 60’erne, som vi desperat prøver at holde på arbejdsmarkedet. Fordi de ofte er dygtigere end mindre erfarne kolleger. Fordi de kan coache deres yngre kolleger. Og fordi de skaber kultur på arbejdspladsen.

Og så er motivationen noget højere, når man er ’voksen’ og ’fyrtårn’ - end når man er ’gammel’ og en ’byrde’.

Gennemsnitslevealderen i Danmark vokser med 2-3 måneder pr. år. I dag er den 77 (m) og 81 (k). I 2040 vil op imod 25 procent af Danmarks befolkning være over 65. Flere vil være i arbejde, være sunde og være rige. Ifølge Danmarks Statistik er rådighedsbeløbet for husstande med mindst én 65-74 årig på ti år steget med 73 procent, og disse bidrager - primært på grund af opsparing, lav gæld og pænt forbrug - nu positivt til samfundsøkonomien.

Samfundsmæssigt bliver det aldrig pærelet, men det er tid til at gøre det, som Ugebrevet Mandag Morgen i en rapport i 2010 opfordrede til: Afskaf alderdommen!