Hvert år bliver stribevis af mennesker, der bor i lejeboliger, uenige med deres udlejere om, hvad den månedlige ydelse skal stå i. Her er fem gode huskeregler for at undgå at snyde eller blive snydt.

"Huslejen må ikke overskride det lejedes værdi."

Så enkelt er det, når huslejen på din lejebolig skal sættes.

Og dog.

For hvad er værdien så egentlig?

Er du udlejer, vil du sandsynligvis synes, at værdien af dit lejemål er højere, end hvis du er lejer.

I hvert fald var huslejens niveau årsag til knap 300 sager* sidste år i huslejenævnene i Danmarks tre største byer, viser en rundringning foretaget af Boliga.

Så mange gange er lejere og udlejere i København, Aarhus og Odense altså blevet så uenige med hinanden om prisen, at uvildige dommere har måttet afgøre stridigheden.

Men det er ikke først når kronerne til huslejen er begyndt at gå fra en konto til en anden på månedligt basis, at usikkerheden på dens niveau begynder.

Hvor meget skal den koste?

På Boligas udlejningsside, Lejnu.dk, oplever man nemlig, at spørgsmålet omkring huslejens størrelse allerede melder sig, når udlejer skal sætte den.

»Vi får mange spørgsmål fra vores brugere om fastsættelsen af huslejen. Og det forstår jeg godt. Der findes nemlig rigtig mange regler og undtagelser, alt efter hvad man udlejer, standen, alderen og størrelsen,« siger Christina Eiby, der er daglig leder for Lejnu.dk

»Det er ikke min opfattelse, at folk er interesserede i at snyde hinanden, men der har været så meget opmærksomhed om emnet, at der måske er kommet lidt mere mistillid mellem lejer og udlejer. For det har naturligvis nogle konsekvenser, hvis man ikke sætter prisen rigtigt,« siger hun.

Er huslejen sat forkert, kan det betyde, at du som lejer, må finde dig i at betale for meget, eller må gå den bureaukratiske vej og få afprøvet din månedlige ydelse ved klagenævnet i din kommune.

Er det derimod dig, der udlejer, kan en for højt sat leje medføre store beløb, der skal betales tilbage til lejer, hvis klagenævnet vurderer, at du har svunget pisken for hårdt over dine logerende.

Især på et marked som det i København eller Aarhus, hvor der er rift om lejeboligerne. Enten fordi de har en begrænset økonomi, ikke vil gældsætte sig eller ikke er helt afklarede omkring deres fremtidsudsigter.

Hvordan navigerer du så i de mange forskellige regler, love og bestemmelser, der findes på området.

Her er Lejnu.dks fem gyldne huskeråd for at få styr på huslejen:

1. Der er forskel på, hvad du kan tage, og hvad du må tage

- Der er en stor efterspørgsel på lejeboliger i de store byer. Det gør, at man kan udleje til nogle rigtig høje priser. Det må man bare ikke. Så man skal være meget opmærksom på forskellen på, hvad du må tage, og hvad du kan tage.

- I landområder kan man derimod risikere det omvendte, altså at man gerne må tage mere for sin lejebolig, end folk er villige til at give.

2. Undersøg markedet grundigt for at finde den rigtige pris

- Når du skal udleje, er det en rigtig god ide at undersøge, hvad andre i området udlejer til for at danne sig et billede af prisniveauet. Men husk at sammenligne med boliger, der ligner. De skal have nogenlunde samme størrelse, alder, stand og ikke mindst beliggenhed.

- Er du lejer, er det også en god ide at tjekke markedet grundigt, så du ved, om lejen ligner det, som andre i området betaler, inden du evt. ofrer den gode stemning og penge på at klage til huslejenævnet.

3. Alder og stand har stor betydning for prisen

- Prisen på nyere ejendomme er typisk mere fleksibel end på ældre. Det vil sige, at man kan få mere for en ny bolig, der udlejes, end for en ældre.

- Men er lejeboligen istandsat eller delvist istandsat, det kan fx være et nyt køkken eller bedre vinduer, må ydelsen på en ældre bolig hæves. Derfor er det vigtigt, at man ser godt på standen, når man sammenligner med andre boliger.

Man skal også være opmærksom på, at lejligheder, som er opført i 1992 eller senere, ikke er omfattet af reglerne om huslejeregulering, så her kan man sætte lejen frit.

4. Husk forudbetalt leje og depositum

- Det er vigtigt, at du både husker at kræve forudbetalt leje og depositum, de skal nemlig ikke dække de samme udgifter. Begge to må maximalt udgøre tre måneders husleje.

- Den forudbetalte leje bruges som betaling i opsigelsesperioden. Depositummet  er derimod udlejers garanti for de udgifter, der måtte være i forbindelse med fraflytningen.

5. Spørg professionelle om hjælp

- Man kan både få en forhåndsgodkendelse af huslejen ved sin kommune, det koster lidt - men så er man også sikker på, at man ikke kommer til at snyde. Der findes også forskellige muligheder for at få vurderet sit lejemål af professionelle rådgivningsfirmaer.

* Boliga har indhentet oplysninger om antallet af klager fra Københavns, Aarhus og Odense Kommunes respektive huslejenævn. Kommunerne opgør ikke antallet af klager ens - og tallet skal derfor ses i lyset heraf.

Her kan du starte jagten på din næste lejebolig