KOMMENTAR

Det havde været nyt og spændende og givet liv til en masse ufortalte historier, hvis Allan Gaarde havde hentet en tidligere verdensklasseangriber eller en forhenværende VM-træner ind som cheftræner i AaB. Det havde været et skridt væk fra den danske trænerkarrusel, og det havde givet mere opmærksomhed i medierne - inklusiv vores eget - hvis vi nu skulle til at tale udenlandsk og fortælle historier om udanske personligheder og eksotiske træningskulturer.

Men det havde ikke givet AaB præcis det, AaB gik på udkig efter, da Kent Nielsen sagde op, hvis Fernando Morientes var blevet hentet ind til sit første voksenjob, eller hvis Bob Bradley var blevet hevet ned fra Norge til sit første møde med en dansk topklub med europæiske ambitioner.

Allan Gaarde gik på jagt efter mere af det samme for at bevare den kontinuitet, der i årene op til sidste sæson skabte det hold, der spillede både smukkest og mest effektivt herhjemme, og få kunne løfte den opgave bedre end en træner med et stort kendskab til Superligaen i almindelighed og AaB i særdeleshed. Det fik han med ansættelsen af Lars Søndergaard.

Jamen, spiller Lars Søndergaard ikke bare på omstillinger og med fokus på hårdt arbejde, spurgte fodboldfans og særligt AaBs egne tilhængere over hele landet, da hans navn blev talt ind i trænerjagten. Tjo, måske i grove træk, men accepterer man den præmis, må man også se på hans materiale i Sønderjyske, der i lige så grove træk er købt ind til netop den spillestil. Og forresten er AaB lige som Sønderjyske blandt de bedste omstillingshold og har masser af fighterånd i truppen.

Lars Søndergaard kommer til AaB med et formfast prædikat, præcis som Kent Nielsen gjorde, da han i sin tid tiltrådte. Heller ikke Kent Nielsen var kendt for possessionspil og tekniske kvaliteter, men han formåede at bruge de kompetencer, der var til rådighed i truppen, og få det optimale ud af spillere, der ellers ikke lignede danmarksmestre. Lars Søndergaard har måske ikke rykket Sønderjyske voldsomt, når vi taler om spillestil, men han har forfinet det, Sønderjyske stod for, da han overtog efter Michael Hemmingsen, og ingen tør længere dømme klubben ude inden sæsonstart. Sønderjyske er blevet en etableret klub i Superligaen og spiller med en enorm tydelighed, hvilket ikke mindst er resultatet af dygtigt trænerarbejde, for midlerne er ikke vokset betydeligt.

I AaB skal Lars Søndergaard ikke ændre nævneværdigt på det, AaB allerede gør. Derfor er det også meningen, at Allan Kuhn og Poul Erik Andreassen sammen med resten af trænerteamet fortsætter under den nye chef. Husk på, at det jo ikke var Allan Gaardes valg at sige farvel til Kent Nielsen, men Kent Nielsens valg at sige farvel til AaB. Gaarde vil gerne fortsætte, og det kan Lars Søndergaard.

Han har ni års erfaring fra østrigsk topfodbold, hvor han efterlod et flot eftermæle, og han har den ro og medietække, der kan tage ethvert tryk af spillertruppen. Han er et voksent menneske, der har prøvet det meste. Han er det mindre farverige valg end Fernando Morientes eller Bob Bradley. Men han er næppe det dårligere.