Hver dansker har i snit fået barberet cirka 5000 kroner af ATP-pensionen i løbet af 2008, der blev et rigtig skidt år for Danmarks største pengetank.

2008 blev et rigtig skidt år for Danmarks største pengetank. Finanskrisen betød, at ATP kom ud af året med et underskud på 25,7 milliarder kroner.

Den økonomiske krise gør det usikkert, om ATP-koncernen, der forvalter arbejdsmarkedets tillægspension, kan nå sine mål for 2009. Det skriver koncernen i sit årsregnskab for 2008, hvor den præsenterer et kæmpeunderskud på 25,7 mia. kr., hvilket skal ses i forhold til et overskud på 2,9 mia. kr. i 2007.

Det elendige år på aktiemarkederne høvlede godt af danskernes pensioner, da det store underskud skyldes et minus på 29,7 mia. kr. på investeringsvirksomhed, mens ATP hentede 3,2 mia. ind på afdækningsvirksomhed.

I regnskabet beskriver ATP resultatet som »ikke tilfredsstillende«, da målsætningen om, at investeringsresultatet over tid skal være tilstrækkeligt til at opskrive pensionerne i takt med prisudviklingen og med hensyn til, at medlemmerne lever længere.

Det noteres samtidig, at ATP med målrettet brug af finansielle instrumenter og en omlægning af investeringsporteføljen »beskyttede ATP mod endnu større tab under de ekstreme vilkår«.

/ritzau/