DBU har sagt fra og indskærpet, at landsholdsspillerne og trænere ikke længere må svare på politiske spørgsmål fra pressen.

Forbundet har således ændret sin strategi oven på 'OneLove-'gaten, så spillerne fremover bliver fuldstændig skærmet fra alt, der ikke handler om fodbold.

Ifølge Anne Kirstine Cramon, kommunikationsrådgiver og podcastvært, er strategien dog helt hen i vejret:

»Al deres kommunikation handler om symboler. Om trøjer, om armbind og en 'kritisk dialog', som vi intet har set til. Når hele ens kommunikationsstrategi er at kommunikere symboler, der ikke bliver fulgt op af handling, så står det noget nøgent tilbage.«

Anne Kirstine Cramon.
Anne Kirstine Cramon. Foto: Mathias Svold
Vis mere

»Og nu oplever de jo også, at de bliver bedømt på ikke at have taget de her symboler over målstregen. Det er ærligt talt utrolig amatøragtigt. Spillerne er dem, der har skullet bære disse symboler ind – og selvfølgelig er der interesse for dem.«

Ifølge DBU har den danske presse været alt for kritisk stemt, hvad angår slutrunden i Qatar:

»Jeg er overrasket over, at det fylder så meget, men jeg synes også, at det hele går i selvsving. Først, om vi skal spille i Qatar overhovedet. Så handler det om migrantarbejdere, så handler det om LGBTQ, og så handler det om armbind og så videre,« sagde fodbolddirektør Peter Møller på et pressemøde onsdag.

Men ifølge Anne Kirstine Cramon er det for vagt at skyde skarpt mod en kritisk presse:

»Man kan ikke have fremlagt alle sine intentioner, og når man så.., når det gælder, ikke har røv nok i bukserne til det, så stille sig op og sige: 'jamen, fodbold handler faktisk ikke om politik'.«

DBU argumenterer for, at spillerne skal have ro og fokusere på fodbold, hvilket er årsagen til, at de er der. Er det ikke fair nok?

»Så skulle man have kommunikeret andet op til slutrunden. Man skulle ikke have fremlagt en forventning om, at man ville møde op og tale om mangfoldighed, når man i sidste ende vil sætte fokus på sport.«

Anne Kirstine Cramon henviser til et tweet, DBU skrev i 2019. Heri skrev forbundet:

'OneLove'-armbindet er forbudt for spillere at bære.
'OneLove'-armbindet er forbudt for spillere at bære. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Mange spørger til homofobi og VM i Qatar. Tager DBU afsted? DBU’s holdning er klar: Vi truer ikke med at blive hjemme. Vi truer med at møde op og fortælle om vores værdier. Mangfoldighed, åbenhed og menneskerettigheder.«

Det er FIFA, som har sat en stopper for Danmark ellers planlagte tiltag under slutrunden. Først var det en træningstrøje med budskab om menneskerettigheder i Qatar, og senest det meget omtalte 'OneLove'-armbind, som landsholdet ville have båret for at vise støtte til LGBTQ+-personer.

Handlinger ville blive straffet sportsligt, meddelte FIFA.

DBU har efterfølgende rettet en enorm – og hidtil uhørt – kritik af FIFA og slået fast, at man ikke længere støtter Gianni Infantino som FIFA-præsident.

De sportslige konsekvenser til trods mener Cramon, at DBU har håndteret situationen helt forkert:

»De er pressede. Ekstremt pressede. De har simpelthen fuldstændig fejlvurderet situationen, og hvor meget deres måde at repræsentere Danmark i Qatar betyder.«

»Det er aldrig klogt kun at reagere reaktivt, når det tydeligvis er en sag, der optager rigtig mange. DBU kommer til at stå utrolig afpillede tilbage. Og alle kan jo se, at man fuldstændig har undervurderet situationen.«