Caféhygge, shopping, musik og gode film. Ting, som folk ellers forbinder med sjov og hygge bliver forvandlet til den rene ligegyldighed, når en by bliver ramt af terror.

Fredag forvandledes Norges hovedstad, Oslo, fra en fredagstravl storby til en by af kaos.

Oslo centrum har fredag og lørdag ligget øde hen, butikkerne holdt lukket, og de fleste caféer og restauranter valgte at følge trop. Hvem gider tænke på cafémad og nyt tøj, når byen er blevet ramt af en tragedie?

Det kunne synes, at hele Oslos befolkning havde samlet sig ét sted – foran domkirken. Her har der været store mængder mennesker siden fredag, og tusindvis har lagt blomster og mindes de mange, der mistede livet fredag eftermiddag.

Når terror rammer en storby bliver den ofte forvandlet til lidt af en spøgelsesby. Folk står sammen om sorgen eller holder sig inden døre, og butikker, museer og restauranter vælger ofte at lukke. Lukningen er i nogle tilfælde også af sikkerhedsmæssige årsager, men at flere steder fortsat vælger at holde lukket, når faren er ovre, er ifølge sociolog, Emilia van Hauen, en måde at vise, at man anerkender andres sorg.

- Det er et tegn på respekt og sorg, og det er et tegn på anerkendelse af, at situationen er usædvanlig grov, og at der er behov for, at man skaber plads til sorgen, siger hun.

Terrorangrebene mod World Trade Center i 2001 fik millionbyen, New York, til at gå helt i sort. I flere dage var butikker, museer og teatre lukkede. Store shows og koncerter blev aflyst, og sportsbegivenheder blev flyttet. 

Man kunne i dén grad tale om en kollektiv sorg. Og netop den kollektive sorg er ifølge sociologen noget, der binder indbyggerne sammen.

- Alle ved lige pludselig, hvad man taler om. Man har noget at mødes om på tværs af alle skel. Alle er enige om, at det der er sket er forfærdeligt, siger Emilia van Hauen.  

Således lå Oslo by også øde hen hele lørdagen - dagen efter katastrofen ramte den. Kongeslottet viste deres deltagelse i sorgen ved at lukke for offentlig adgang til slottet. Prince skulle have gæstet byen, men den populære sanger valgte, ikke overraskende, at rykke sine to koncerter. I sportens verden blev weekendens fodboldkampe i den norske tippeliga aflyst.

Byen reagerede, som terrorramte byer ofte gør. Nedenfor kan du se, hvordan New York, Madrid og London reagerede, da de blev ramt af terror i henholdsvis 2001, 2004 og 2005.

USA den 11. september 2001.

Terrorister styrede to fly ind i World Trade Centers "tvillingetårne" i New York. Et fly fløj ind i hvert tårn, hvilket fik begge tårne til at kollapse. Flykaprerne på det tredje fly styrede flyet ind i Pentagon-bygningen. Næsten 3.000 mennesker mistede livet.

* De fleste butikker og resturanter på Manhattan lukkede, Modens, teatrets, musikkens og sportens verden gik også på standby efter angrebene.
* Emmy Awards skulle have været holdt søndagen efter den 11. september, men blev udskudt. Ligeledes blev Latin Grammy Awards i Los Angeles, der skulle haveb været afholdt den 11. september, udskudt.
* Musikkanalen MTV, som har studier på Times Square i New York aflyste musikudsendelser på både MTV og på søsterkanalen VH1 hele den 11. september.
* 41 modeshows, der skulle have været afholdt den 11. september blev aflyst.
* Hele teatergaden Broadway i New York aflyste alle teaterforestillinger både den 11. og 12. september
* 15 kampe i baseball-ligaen, der skulle have været spillet den 11., blev aflyst, og UEFA aflyste kampene to dage efter katastrofedagen som et internationalt tegn på respekt.
* Forlystelsesparker som Disneyland i Los Angeles og Disneyworld i Miami lukkede på dagen.

Men ikke bare New York og Washington sørgede, også i resten af USA viste man sin sorg, da koncerter i hele landet med blandt andre Madonna, Janet Jackson og Weezer blev aflyst. Ligeledes lukkede mange biografkæder ned på dagen.

Også i tiden efter var landet mærket af terrorangrebene. Clear Channel Communication, som har 1.170 radiostationer over USA, fjernede nemlig en lang række popsange fra æteren.  Blandt andre The Beatles’ Ticket to Ride blev fjernet.

London, den 7. juli 2005.

Der var fire bombeeksplosioner i offentlige transportmidler - i undergrundsbanen og i en bus. Der var mellem 54 og 62 omkomne inklusiv de fire selvmordsbombemænd samt 700 tilskadekomne.

* Butikker lukkede ned resten af dagen.
* Det skete på dagen, hvor London havde fået tildelt OL-værtsskabet i 2012. På grund af terroren blev alle OL-fester på dagen og dagen efter aflyst.
* Alle koncerter i London blev aflyst. Det var blandt andre The Prodigy, Sum 41, Blue, Queen og REM, der skulle have optrådt.
* Flere teaterforestillinger blev aflyst.

Madrid, den 11. marts 2004.

Omkring kl. 7:40 sprængte 10 bomber i de fyldte morgentog i den spanske hovedstad, Madrid. Bomberne blev udløst ved hjælp af mobiltelefoner. 191 mennesker blev dræbt og omkring 1.824 såret.

* Terrorangrebet skete få dage før valget i Spanien. Derfor blev valgkampen afblæst, da katastrofen skete.
* Mange kulturbegivenheder i byen blev aflyst, og butikker i Madrid Centrum holdt lukket.
* Efter terrorbomberne i Madrid aflyste popgruppen Destiny’s Child desuden hele deres koncertturné i Europa.