Politiets interne terrorevaluering påpeger en række punkter, som skal forbedres efter 22. juli.

Der var for meget, som norsk politi ikke gjorde godt nok, da den terrortiltalte Anders Breivik 22. juli sidste år lod en bombe gå af i det centrale Oslo og derefter kørte til den politiske ungdomslejr på øen Utøya og skød vildt omkring sig. Da Breivik var færdig med sine ugerninger var 77 mennesker dræbt og adskillige hårdt såret.

- Jeg vil på vegne af norsk politi beklage, at vi ikke pågreb gerningsmanden tidligere. Hvert minut var et minut for mange. Det er tungt at vide, at liv kunne have været skånet, hvis gerningsmanden var taget tidligere, sagde Norges ledende politidirektør, Øystein Mæland, på et pressemøde torsdag i Oslo. Det skriver Dagbladet.no.

Her præsenterede et udvalg, politiet nedsatte efter 22. juli, en rapport om politiets arbejde i forbindelse med terrorangrebet.

Mæland slog desuden fast, at norsk politi ikke var gearet til at tackle det terrorangreb, som Anders Behring Breivik formåede at gennemføre den fredag eftermiddag. Således blev der slået national alarm om, at en bevæbnet mand var set forlade gerningsstedet i Oslo efter bombesprængningen, men varslingen fungerede ikke, lød det fra politiet.

Det lokale politidistrikt ved Utøya, Nordre Buskerud, havde heller ikke kapacitet til at håndtere de mange alarmopkald fra øen, da stationen var tyndt bemandet, da terrorangrebet fandt sted.

Samtidig understregede politidirektøren dog, at politiets indsats alligevel reddede mange menneskeliv.

- Vi kan også fastslå, at alle polititjenestemændene gjorde deres yderste, sagde Mæland.

Udvalget, som torsdag præsenterer sin rapport, har fået til opgave at evaluere politiets indsats 22. juli. Da udvalget fremlagde sin foreløbige evaluering tilbage i december, lød det, at politiet ikke kunne være ankommet tidligere til Utøya, hvor Breivik i mere end en time havde tid til at gennemføre sin ugerning.

Udvalget har arbejdet siden august og har gennemgået store mængder dokumentation fra de involverede politidistrikter og -organisationer.

Ifølge norsk politi er der blandt andet iværksat en række tiltag, der skal forbedre »telefonkapaciteten til politidistrikternes operationscentraler,« skriver Dagbladet.no. Også inden for informationsområdet og håndteringen af pårørende skal norsk politi forbedre sig, lyder det.

- Vi har lært, og skal lære af det, der skete, sagde Oslos politimester, Anstein Gjengedal, på pressemødet.