Kjell Frølich Benjaminsen på 63 år og Erik Skjelnæs på 70 år har været kærester i 36 år og forlovet i 16 år, men i Norge har det ikke været muligt at blive viet i kirken før nu. 1. februar, efter en ny lov er trådt i kraft.

Og parret gennem flere årtier ventede ikke længe med at gribe muligheden for sige ja til hinanden i kirken.

De blev nemlig gift 00.01 i Eidskog kirke, og de er dermed det første norske homoseksuelle par, der er blevet gift i kirken. Lige netop i det øjeblik, hvor den nye lov trådte i kraft.

»Vi har ventet så længe, så nu kan vi ikke vente et sekund længere,« siger Kjell Frølich Benjaminsen til norske NRK.

De kunne ikke vente ét sekund længere på at blive gift.
De kunne ikke vente ét sekund længere på at blive gift. Foto: Varfjell, Fredrik
Vis mere

De blev forlovet for 16 år siden.
De blev forlovet for 16 år siden. Foto: Varfjell, Fredrik
Vis mere

De mødte hinanden på en jazzklub i Oslo. Og for 16 år siden friede Kjell Frølich Benjaminsen til Erik Skjelnæs foran deres venner til et middagsselskab. Svaret kom prompte og lød ja, men der var én betingelse. Brylluppet skulle ske i kirken, hvilket ikke var muligt på daværende tidspunkt. Der var heller ikke umiddelbart nogen tegn på, at det kunne ske i den nærmeste fremtid.

Selv om dele af det norske religiøse samfund ikke har villet parret grundet deres seksualitet, så er religion og den kirkelige vielse vigtig for dem.

»Lige meget hvad kunne det være hyggeligt at gifte sig med Kjell, og vi kunne have haft en borgerlig vielse, men det betyder noget for mig at få lov til at blive gift i kirken, fordi vi er kristne,« siger Erik Skjelnæs.

De er det første norske homoseksuelle par, der er blevet gift i en norsk kirke.
De er det første norske homoseksuelle par, der er blevet gift i en norsk kirke. Foto: Varfjell, Fredrik
Vis mere

Størstedelen af de norske medier har dækket historien.
Størstedelen af de norske medier har dækket historien. Foto: Varfjell, Fredrik
Vis mere

Da han kom til Oslo, så frygtede han at sidde ved siden af sin kæreste, fordi folk kunne tro, at de var netop det. Men begge er lykkelige for, at de kan blive gift. Heldigvis ser begge den nye lov som et stort skridt i den rigtige retning for ligestilling i Norge.

I Danmark har vielser af homoseksuelle i kirker været muligt siden 2012.