Annektering af ukrainske regioner. Delvis mobilisering af den russiske reserve. Nye trusler om brug af atomvåben

Vladimir Putin har taget nye – og drastiske – metoder i brug for at vinde krigen i Ukraine. Men det er alt sammen forgæves.

For Putin står overfor den benhårde realitet, at han taber krigen i Ukraine – uanset hvad den russiske præsident gør. Sådan lyder analysen fra den tidligere amerikanske topgeneral og CIA-chef David Petraeus.

»Intet omfang af annekteringer, intet omfang af selv tilslørede atomtrusler kan få ham (Vladimir Putin, red.) ud af denne situation,« siger han til ABC News.

»Det kan de ikke (vinde krigen, red.). Der er ikke længere noget, han kan gøre,« tilføjer Petreaus, som har været øverstkommanderende for de amerikanske styrker i både Irak og Afghanistan.

David Petraeus peger på flere årsager til, at Putin – efter den nu pensionerede generals opfattelse – er sat skakmat.

De vestlige sanktioner mod Rusland og våbenleverancerne til Ukraine er stærkt medvirkende til, at Putin og Rusland ifølge Petraeus fortsat 'vil komme til at tabe på slagmarken'.

Men Petraeus mener også, der er en anden væsentlig årsag:

Arkivfoto af David Petraeus.
Arkivfoto af David Petraeus. Foto: Lukas Coch/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Præsident Zelenskyj og Ukraine har mobiliseret markant bedre end Rusland. Ukraine har uden sammenligning rekrutteret, trænet, udstyret, organiseret og indsat sine styrker bedre, end Rusland har,« siger David Petraeus.

De seneste uger har Ukraine generobret store landområder i krigen. Først i Kharkiv-regionen, og de seneste dage også i regionerne Kherson og Donetsk.

Ja, i et sådant omfang, at Ukraines hær ifølge Sky News mandag fik sit hidtil største gennembrud i Kherson-regionen mod syd siden krigens start.

Med den seneste udvikling på slagmarkerne har Rusland ikke længere fuld kontrol med nogen af de fire ukrainske regioner (Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson), Putin annoncerede annekteringen af 30. september.

Du kan altid holde dig opdateret på krigen i Ukraine i vores liveblog, som du finder lige HER.