For nylig meldte den hollandske regering ud, at en tronfølger i det hollandske kongehus vil kunne gifte sig med en person af samme køn.

Det kalder kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen over for B.T. for »en meget vigtig udmelding«. Han tror dog ikke, det ville kunne lade sig gøre lige så nemt for en dansk tronfølger at få hverken den danske regerings eller det danske kongehus' godkendelse i en sådan situation.

Det danske kongehus har ingen kommentarer til, hvordan man forholder sig til spørgsmålet, oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling til B.T.

I stedet henviser man til Folketinget, da man betragter det som et politisk spørgsmål.

Den danske regering er dog endnu ikke vendt tilbage på B.T.s henvendelse. Det skyldes travlhed i forbindelse med efterårsferien, oplyser Statsministeriets pressetjeneste til B.T.

Men kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen understreger, at det ikke er givet, at en dansk tronfølger vil få accept til at gifte sig med en af samme køn.

»Jeg tror, der ville komme en ret stor diskussion om det både blandt politikere, i samfundet generelt og internt i Kongehuset, hvis man skulle til at tage stilling til de her ting,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han understreger, at regeringens samtykke vil kunne svinge alt efter, hvem der sidder på magten på det givende tidspunkt. Samt at regeringen og Kongehuset naturligvis vil have koordineret deres stillingtagen til et kommende homoseksuelt regentpar.

»Det er jo en del af Kongehusets image, at de er mere konservative og mere traditionsbundne end almindelige mennesker,« forklarer kongehuseksperten.

»Derfor vil der nok være mange danskere, der vil være skeptiske, hvis der pludselig kom sådan en melding om, at det var helt i orden, at en tronfølger giftede sig med en af samme køn, eller hvis man så det praktiseret.«

Ikke mindst kommer dertil spørgsmålet om kommende tronfølgere.

»Det vil rejse store udfordringer, fordi noget af det vigtige i et kongehus er arvefølgen og det biologiske i forbindelse med, at det er statsoverhovedets søn eller datter, der arver tronen. Og det vil jo blive udfordret, hvis man har to personer af samme køn, der eventuelt skal have kunstig befrugtning og en tredje person ind,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

»Det vil jo rykke ved hele principgrundlaget for det, der har været traditionen i Kongehuset gennem mange, mange århundreder.«

Man har ikke tidligere set eksempler på alternative metoder til at blive forældre i nogen europæiske kongehuse, ligesom der heller ikke er taget højde for det i hverken grundloven eller tronfølgeloven.

Den hollandske premierminister, Mark Ruttes, udmelding om, at en hollandsk tronfølger må gifte sig med en person af samme køn uden at abdicere, kom efter udgivelsen af bogen 'Amalia, de plicht roept', der handler om den hollandske tronfølger, prinsesse Amalia, der er den ældste af kong Willem-Alexander og dronning Maximas tre døtre.

I bogen udtaler prinsessen sig ikke om sin seksualitet eller holdning til ægteskab, men derimod noteres det, at de hollandske regler forbød regentpar af samme køn.