Danmark er nødt til at opruste kraftigt, så man sammen med NATO kan mønstre et kraftigt modspil til Putins aggressioner, som også retter sig »direkte mod Danmark,« siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske fredag.

»Der tegner sig et meget alvorligt og skræmmende trusselsbillede direkte mod Danmark,« siger Claus Hjort Frederiksen på baggrund af al den information, han har fået.

Derfor har han en direkte appel til danskerne:

»Vi er nødt til at gøre os klart i Danmark, at vi alle sammen er under en eller anden form for trussel. Og det er vi nødt til at handle på,« siger han til Berlingske.

Den aggressive og intimiderende russiske adfærd er så voldsom, at Hjort taler om en tilbagevenden til koldkrigstidens territoriale forsvar som en direkte konsekvens. Tilbage til en tid, hvor Danmark er nødt til at styrke sig militært med missiler og en øget indsats i NATO for at kunne »afskrække russerne« fra angreb.

»Jeg er født lige efter Anden Verdenskrig. Jeg voksede op, levede og var selv værnepligtig under Den Kolde Krig. Jeg troede jo, at vi efter 1989, hvor muren faldt, nu levede i en ny og mere sikker verden. Der er det meget skræmmende at konstatere, at det rent faktisk ikke tilfældet, og at truslen er kommet tilbage på europæisk grund,« siger Claus Hjort Frederiksen.

»Som jeg ser verden, skal vi vise, at vi i de kommende år og den kommende forsvarsforligsperiode tilfører forsvaret flere ressourcer. Det er vi nødt til i forhold til de trusler, der er. Og det er det, som regeringen også har sagt i regeringsprogrammet. Det svære i de her diskussioner er, at når man har konstateret behovet, skal man også huske at finde pengene. Det er min forhåbning, at den nuværende forsvarsforligskreds kan enes om at finde det løft, vi beder om til forsvaret,« siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.