»Det er jo en person, der halvt har slået mig ihjel. Ham vil jeg helst ikke se igen,« lyder det fra Lauritz Lindboe Wind. Personen, han taler om, er den mand, der for halvandet år siden slog ham ned, trampede ham i hovedet og efterlod ham bevidstløs midt i trafikken på Gothersgade.

Der er en reel risiko for, at han en dag støder på sin overfaldsmand i byen. Det ved han. Men han er også glad. For fremtiden behøver andre voldsofre ikke gå med samme uro i maven.

Og det kan de takke blandt andre ham for. Den unge mand har nemlig vundet den kamp, som han og hans mor indledte efter overfaldet. En kamp for at råbe politikerne op. Gøre det klart, at nattelivet ikke er trygt.

Onsdag stod Københavns Politi således bag en for Lauritz Lindboe Wind fantastisk nyhed.

Fra 14. september indfører politikredsen såkaldte nattelivszoner. Områder, hvor folk der er dømt for eksempelvis vold, kan have forbud mod at færdes.

»Ligeså snart der er nogen, der får nattelivsforbud, vil andre unge nok se, at det er en dum idé at overfalde andre. For så kan de ikke tage i byen, hvor de gerne vil, og så vil de måske lade være.«

»Det vil gøre det mere trygt for mig og mine venner at være ude,« siger Lauritz Lindboe Wind.

Siden den februarnat i 2020, hvor den dengang 19-årige Holte-knægt blev overfaldet af en jævnaldrende, så han mistede bevidstheden og efterfølgende vågnede op med en løs tand og en brækket næse og et flækket øjenbryn, har han brugt sin stemme.

Han har talt med journalister. Politikere. Justitsministeriet. Fortalt sin historie og er kommet med ideer til initiativer, der skal gøre nattelivet tryggere.

Nu er der altså blevet lyttet og indført nattelivszoner i hovedstaden.

»Formålet er at skabe tryghed. Både for den almindelige gå i byen-borger, men også for dem, der har været udsat for vold. De skal ikke møde deres gerningsmand i nattelivet,« fortæller Anne Tønnes, politidirektør i Københavns Politi.

Foreløbigt er det områderne omkring Gothersgade, Vesterbrogade, Vestergade og Kødbyen, der er registreret som nattelivszoner.

Flere kan komme til.

For nuværende kommer det ikke til at kræve ekstra af politiets ressourcer at holde nattelivszonerne fri fra kriminelle med forbud. Derfor vil beværtninger heller ikke for fremtiden vil være overrendt af folk i uniform, forsikrer politidirektøren.

»Selve håndhævelsen af nattelivsforbuddet i zonerne vil indgå som en fast del af de opgaver, som vi i øvrigt løser i nattelivet.«

»Med lovinitiativet er der også lagt op til et supplement til politiets håndhævningsindsats, der betyder, at vi kan videregive informationer om nattelivsforbud til serveringsstederne. Så der er mulighed for, at de, når de kender nattelivsforbuddene, kan anmelde forhold.«

Anne Tønnes, politidirektør i København
Anne Tønnes, politidirektør i København Foto: Anne Bæk
Vis mere

Lauritz Lindboe Winds overfaldsmand blev i oktober sidste år dømt ved Københavns Byret.

Han erkendte sig skyldig i grov vold. Modtog seks måneders fængsel. Men han er altså ikke berørt af den nye lov.

Alligevel har Lauritz Lindboe Wind det i dag fint med at tage i byen.

»Efter overfaldet tænkte jeg jo over, om han ville komme efter mig igen. Vil jeg møde ham?«

»Jeg så ham jo i byen, en måned efter jeg blev slået ned. Jeg kan huske, at jeg dér var glad for, at jeg var sammen med venner. Hvis han så mig alene, hvad ville der så ske? Måske han var sur over, at jeg havde sat et lys på ham.«

Undervejs har han fået hjælp til at bearbejde det brutale overfald. Og så har han lavet nogle regler for sig selv. Han tager aldrig ud alene. Og han går aldrig alene hjem. Det fungerer.

»Det er meget lang tid siden, så på en måde har jeg lagt det bag mig. Jeg har fået en masse hjælp til, hvordan jeg kan komme igennem, og jeg tænker ikke længere så meget over det.«

Lauritz Lindboe Wind er siden overfaldet fyldt 20 år, har fået sig en kæreste og et job. Han har det godt.

Smilet er stort hos den unge mand, der nu kan se sin ærlighed bære frugt.
Smilet er stort hos den unge mand, der nu kan se sin ærlighed bære frugt.
Vis mere

Ekstra godt denne onsdag.

»Det kom som et chok. Jeg blev rigtig glad og ringede til min mor,« fortæller han om det øjeblik, han fik nyheden om de københavnske nattelivszoner.

»Jeg havde ikke regnet med, at der ville ske noget som sådan. Jeg har bare forsøgt at sætte fokus på problemet og prøvet at komme med ideer. Og så er det bare fedt, at nogle af dem er blevet sat i gang.«

»Og så er det fedt at vide, at der måske er mindre vold, når min lillebror skal til at gå i byen.«