Må man fyre en medarbejder, fordi han er fed? Det skal EU-domstolen torsdag tage stilling til. Den danske dagplejer Karsten Kaltoft blev i 2010 fyret af Billund Kommune. Han havde på det tidspunkt været dagplejer i kommunen i ca. 15 år.

I alle årene har han ikke vejet under 160 kg.

Ifølge hans advokat Jacob Sand blev Karsten Kaltoft ni måneder før sin fyring kontaktet af hans øverste chef, der spurgte ham, om han havde taget på. Han var på det tidspunkt lige kommet tilbage til arbejdet efter et års orlov. Inden orloven havde Karsten Kaltoft dyrket motion via et tilbud kommunen havde om gratis fitness.

14 dage inden fyringen opfordrede hun ham til igen at tage imod kommunens sundhedstilbud om gratis at dyrke fitness.

Det tilbud svarede Karsten Kaltoft ikke rigtig på.

På grund af faldende børnetal i kommunen, skulle der foretages nedskæringer, og valget faldt på Karsten Kaltoft, der blev afskediget den 22. november 2010.

- 14 dage inden fyringen fik han opfordringen til at starte på fitness, men han svarer hende ikke. Herefter skulle kommunen fyre en person ud af 135 dagplejere og valget faldt på Karsten Kaltoft. Han spurgte derfor, om årsagen til fyringen skyldtes hans fedme. Hertil svarede den øverste leder ifølge Karsten Kaltoft, at hun ‘gav ham en udfordring, han ikke tog imod’, fortæller Jacob Sand.

Ifølge Jacob Sand har Karsten Kaltoft altid passet sit arbejde til kommunens fulde tilfredshed, og der har ingen klager været over måden han har varetaget sit arbejde på.

Karsten Kaltoft fortalte dengang til Fagbladet FOA, at hans leder havde sagt til ham, at netop han måtte lade jobbet, fordi han ikke havde tabt sig, som lederen havde opfordret ham til.

- Det var så nedværdigende at blive valgt fra på grund af min vægt, har Karsten Kaltoft sagt til Fagbladet FOA.

FOA har på vegne af Karsten Kaltoft gjort gældende, at Karsten Kaltoft ved opsigelsen blev ulovligt diskrimineret på grund af sin fedme.

FOA mener, at forskelsbehandling på grund af fedme er i strid med de grundlæggende EU-rettigheder som Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og EU’s charter om grundlæggende rettigheder.

FOA mener også, at Karsten Kaltofts fedme må anses som et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

Billund Kommune afviser, at Karsten Kaltoft blev fyret helt eller delvist på grund af fedme. Kommunen mener i øvrigt, at der ikke findes et forbud mod diskrimination på grund af fedme hverken på det danske arbejdsmarked eller i EU-lovgivningen.