Den kontroversielle Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensens regnskaber bliver nu nærmere undersøgt for at klarlægge, hvorvidt han misbruger lokale filmstøtte-ordninger og fører filmpenge ind i sit eget private anpartsselskab.

Det sker efter BT mandag kan fortælle, at Zentropa - ved hjælp af et proforma-selskab, der har adresse i Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensens sommerhus i Nakkebølle på Sydfyn - henter store beløb i lokal filmstøtte. Aalbæk har grundlagt firmaet TeknikFyn Aps, der har adresse i et luksussommerhus, men som stort set intet ejer af værdi. Selskabet bruges efter alt at dømme alene til at udskrive regninger, så det ser ud som om, de penge, Zentropa får i støtte fra den fynske filmfond FilmFyn, faktisk er brugt på Fyn til gavn for fynske virksomheder, ganske som de efter reglerne skal.

I virkeligheden føres pengene ind i det private anpartsselskab, der ejes af Peter Aalbæk Jensen og instruktør Lars von Trier.

- På baggrund af jeres spørgsmål har jeg bedt Zentropa om en redegørelse. Hvis det er rigtigt, hvad I påstår, så er det absolut ikke hensigten med FilmFyns formål. Men jeg har ikke grund til at tro, at de revisorgodkendte regnnskaber, som FilmFyn og Det Danske Filminstitut handler ud fra, ikke er retvisende, siger Bo Damgaard, direktør i FilmFyn.

FilmFyn i Faaborg får sine penge fra kommunerne Svendborg, Langeland, Faaborg-Midtfyn, Ærø, Assens samt Kulturministeriet.

Og borgmester i Faaborg-Midtfyns Kommune, Hans Jørgensen (S), vil nu have FilmFyn til at undersøge forholdene:

- Hvis det viser sig - som I antyder - at reglerne omgås af enkelte filmproducenter, så vil forholdet blive drøftet med FilmFyn og i ejerkredsen. FilmFyn vil straks undersøge forholdet.

Borgmester Karsten Landro (K) på Ærø, siger til BT:

- Vi har en tommelfingerregel om, at hver gang vi støtter med en krone, får vi to-tre kroner igen. Hvis de penge, der bliver brugt på Fyn, i virkeligheden ikke bliver brugt på Fyn, så falder det til jorden, siger han til BT.

Både Landro og Svendborgs borgmester Curt Sørensen (S) har dog tillid til FilmFyn.

I praksis vil undersøgelsen blive tilrettelagt således, at Zentropas revisionselskab, JS Revision i Rødovre, skal afgive en erklæring om, at alt er i orden, men der er næppe grund til at tro, at en sådan erklæring vil afsløre uregelmæssigheder. I forvejen har revistionsfirmaet for hver film, der er produceret med FilmFyn-støtte, afgivet en erklæring om, at pengene fra FilmFyn er brugt efter reglerne og som de skal.

BT er i besiddelse af regnskab fra film, hvor revisoren har skrevet, at alt er foregået efter reglerne,  men hvor det intet sted i det regnskab, der er afleveret til FilmFyn, fremgår, at der er brugt over en halv million på teknik lejet hos TeknikFyn Aps, der ikke ejer dyrt filmudstyr. 

Filmfolm med indgående kendskab til forholdene på Zentropa fortæller, at de lejer udstyr internt i Zentropa, der så køres fra et lager til Fyn, hvor filmen produceres - og herefter betaler de en regning fra TeknikFyn. Dermed ser det ud som om, pengene er er brugt på Fyn. Kilderne tilføjer, at det er den eneste måde, man kan "bruge" de ofte store støttebeløb, der modtages fra den fynske filmordning.
- Det er ganske enkelt umuligt at bruge alle de penge på Fyn. Derfor instrueres vi også om, at biler skal lejes via Fyn, at vi skal køre bilerne tomme og tanke på Fyn, så vi får brugt så mange penge som muligt på Fyn, siger en kilde.

Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen har de seneste måneder været i søgelyset, fordi han har solgt aktier til en stor gruppe medarbejdere i Zentropa, der efterfølgende tabte ganske meget i værdi.  Mange aktionærer er rasende på Aalbæk. BT har tidligere afdækket, at Aalbæk har brugt store summer, der "kører" internt i Zentropa-familiens omfattende net af selskaber, til køb af ejendomme og sommerhuse overalt i Europa.