Rekordmange indvandrere kom til Danmark i tredje kvartal af 2012. En stor del af dem var danskere, der vendte hjem. Der er også mange udenlandske studerende blandt de nye borgere i Danmark.

I årets tredje kvartal blev der sat indvandringsrekord i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

De viser, at 26.623 personer indvandrede til Danmark i den pågældende periode. Men ud af det rekordstore tal, var blot 71 procent af indvandrerne udenlandske statsborgere - resten var danskere, som vendte hjem til deres fødeland.

Og det gjorde de givetvis på grund af finanskrisen, som har gjort det sværere at finde arbejde i udlandet, vurderer Tim Knudsen, der er ph.d. i statskundskab ved Københavns Universitet.

Det er traditionelt i årets tredje kvartal, at flest indvandrere søger mod Danmark, fordi mange udenlandske studerende kommer hertil inden studiestart. Tallene viser da også, at 42 procent af de indvandrende udenlandske statsborgere er unge i aldersgruppen 20-24 år. Størstedelen af de udenlandske indvandrere kommer fra Tyskland og USA, og det kan hænge sammen med det danske uddannelsessystem.

Niels Westergård-Nielsen, der er professor i økonomi ved Handelshøjskolen under Aarhus Universitet, betegner Danmarks ry som et roligt land som en væsentlig tiltrækkende faktor for udenlandske studerende.

- Danmark er godt land i forhold til uddannelse. Mange udenlandske forældre vil også gerne sende deres børn hertil, da det er et trygt sted at være, hvilket måske appellerer til blandt andet amerikanerne. Men sproget er naturligvis en alvorlig hindring, som betyder, at England udkonkurrerer os med længder i forhold til udvekslingsstuderende. Det tiltaler både amerikanere og mange andre, siger han til Kristeligt Dagblad.

19 procent af de indvandrede kom fra ikke-vestlige lande; hovedsageligt Kina, Indien og Filippinerne.