Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den danske firedobbelte verdensmester i fridykning, Stig Åvall Severinsen, har sat ny verdensrekord. Han har svømmet længere end noget andet menneske under isen - udelukkende med våddragt og monofinne.

Rekordforsøget fandt sted tidligere på året i Grønland, hvor Stig Åvall Severinsen svømmede 152,4 meter nedenunder isen på 2,11 minutter. Det hele foregik i vand, som ikke var varmere end nul grader, og på kun én mundfuld luft. I Stig Åvall Severinsens tilfælde svarer det til ca. 14 liter luft. Til sammenligning kan vi andre dødelige typisk kun fylde vores lunger cirka fem-seks liter luft.

BT har mødt den danske rekordindehaver for blandt andet at høre, hvad man tænker, når man dykker vej ned i dybet, og hvordan det føles.- Det handler om at fokusere på, at dét (dykket, red.) er noget, man elsker. Også selv om man får mælkesyre i hele kroppen, og mellemgulvet hopper op og ned, og man har trængen til at trække vejret, så gælder det om at være rolig, fortæller han.

- Når dit ansigt rammer vandet, så er der en masse reflekser, som går i gang - hjerterytmen sænkes, blodcirkulationen ændres, og hjernen arbejder på en helt anden måde, fortæller Stig Åvall Severinsen, som er biolog og har en Ph.D indenfor medicin.

Stig Åvall Severinsen blev kendt, efter han sidste år præsterede at holde vejret 22 minutter under vand. Den forrige verdensrekord lød dengang på ca. 20 minutter. Dengang var han med i Discovery Channels programserie Superhuman Showdown, hvor han blev kåret som 'The Ultimate Superhuman'.

Forsøget blev lavet i samarbejdet med flere forskere, hvor sammenspillet mellem blandt andet neurologi, fysiologi og psykologi blev undersøgt. Det kan du læse mere om her.

Discovery Channel har også i år gang fulgt Stig Åvall Severinsens rekordforsøg, som vises i to film på Discovery Channel 20. oktober kl. 22.

Andre læser også