Gæsterne ved de danske badestrande har tilsyneladende svært ved at mobilisere andet end hovedrysten, fnys og forundring over et nyt landsdækkende forbud mod hundebadning ved strande med Blåt Flag.

Det var i hvert fald indtrykket, da BT lørdag eftermiddag besøgte et par af de mest populære kyststrækninger ved Aarhus. Her havde mange fundet sandaler og badehåndklæder frem for at nyde sommersolen og bugtens endnu kølige bølger, men smilene stivnede, når snakken faldt på de nye regler, der gælder i sommermånederne fra i år.

- Det virker fuldstændig skørt. Jeg bruger stranden tit, og jeg har haft min hund med i vandet gennem 15 år. Det har aldrig givet problemer, så hvorfor skal det nu til at være forbudt, spørger den 52-årige Birgitte Due undrende, og hun er langtfra alene.

Ingen støtte til forbuddet

Lørdag lykkedes det således ikke BT at finde en eneste, der åbent ville støtte forbuddet mod hunde i vandet på badestrande med de blå flag.

Det nye forbud mod hundesvømning er indført af Dansk Friluftsråd, som administrerer tildelingen af de blå flag i Danmark. Rådet kan ikke selv ændre ordensreglerne på strandene, men kræver nu, at de enkelte kommuner selv gør det, hvis de også fremover vil have lov at hejse det eftertragtede bevis på gode forhold for badegæster. Ideen er ikke dansk, men stammer fra den internationale organisation ’Blue Flag,’ som administrerer flag-ordningen på verdensplan. Her mener man, at svømmende hunde forurener badevandet og medfører risiko for spredning af sygdomme, og derfor er et forbud blevet tvunget igennem i alle lande, der bruger ordningen.

’Det er noget pjat’

På blandt andet den meget populære Moesgård Strand syd for Aarhus har de badende dog meget svært ved at se fornuften i det argument.

- Det er noget pjat. Der bliver smidt meget værre ting i vandet hele tiden end lidt skidt fra en hund, så hvis vi skal være så fintfølende, får det ingen ende. Jeg har aldrig haft noget imod at svømme ved siden af en hund, og det vil jeg heller ikke have fremover, siger Maibrit Høier, der lørdag havde taget turen fra den varme bymidte til stranden sammen med sin kæreste.

Hun og flere andre fremhæver børn og voksne, der tisser i vandet som et mindst lige så stort problem som en badende hund, og betegner forbuddet mod hundebadning som en overreaktion.

Det nye hundeforbud møder også skarp kritik fra Dansk Kennelklub, der er landets største forening af hundejere og fra en række kendte, som har proklameret, at de fortsat vil tage hunden med i vandet - Blåt Flag eller ej.